19.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

14 Milyon Yıl Öncesine Ait Karbon Dioksit Seviyeleri Yeniden Görüldü

Dünya’nın ikliminin nereye gittiği konusunda karamsar bir tablo çizen geniş kapsamlı bir yeni çalışmaya göre, atmosferdeki karbon dioksit seviyeleri bugünkü insan kaynaklı seviyelerle en son 14 milyon yıl önce uyumlu hale gelmiş.

Science dergisinde yayımlanan makale, 66 milyon yıl öncesinden günümüze kadar olan dönemi kapsayarak, tarihsel CO2 kaydını daha önce hiç olmadığı kadar hassas bir şekilde rekonstrüksiyon etmek üzere derin geçmişin biyolojik ve jeokimyasal belirtilerini analiz etti.

Columbia İklim Okulu Lamont-Doherty Earth Gözlemevi’nden baş yazar Baerbel Hoenisch, “Gerçekten de yaptığımız şeyin, Dünya tarihinde çok çok olağan dışı olduğunu bize açıkça gösteriyor” dedi.

Çalışma, havanın son olarak 420 parça/milyon (ppm) karbon dioksit içerdiği zamanın 14-16 milyon yıl öncesine dayandığını, Grönland’da buz olmadığı ve insanın atasının ormanlardan otlaklara geçmeye başladığı bir döneme işaret ettiğini ortaya koyuyor. Bu, önceki analizlerin işaret ettiği 3-5 milyon yıl öncesinden çok daha geri bir tarihe tekabül ediyor.

1700’lü yılların sonlarına kadar atmosferdeki karbon dioksit yaklaşık 280 ppm idi, bu da insanların sera gazını yüzde 50 artırdığı anlamına gelir. Sera gazı, atmosferde ısının birikmesine neden olur ve sanayileşmeden önce gezegeni 1.2 derece Celsius ısıttı.

Baerbel Hoenisch, “Önemli olan, Homo türünün sadece 3 milyon yıl önce evrimleşmiş olmasıdır” dedi.

Eğer küresel karbon dioksit emisyonları artmaya devam ederse, 2100 yılına kadar 600 ila 800 ppm’ye ulaşılabileceği belirtiliyor. Bu seviyeler en son 30-40 milyon yıl önce Eosen sırasında görüldü, Antarktika’nın buzla kaplı olmadığı ve dünyanın flora ve faunasının büyük ölçüde farklı olduğu bir döneme tekabül ediyor – örneğin dev böcekler hala Dünya üzerinde dolaşıyordu.

Yeni çalışma, 16 ülkede 80 araştırmacının 7 yıl süren çalışmasının ürünüdür ve bilimsel topluluğun güncellenmiş konsensüsü olarak kabul ediliyor. Bilim insanları, yeni veri toplamak yerine yayınlanmış çalışmaları sentezleyip güncellenmiş bilim temeli üzerinde sınıflandırarak yeni bir zaman çizelgesi oluşturdular.

Geçmiş atmosfer kompozisyonunu açığa çıkaran buz çekirdeklerini incelemenin aksine, bilim insanları “proxies” kullanarak geçmişe daha fazla ışık tuttular. Bu, eski yaprakların, minerallerin ve planktonun kimyasal bileşimini inceleyerek belirli bir zamandaki atmosfer karbonunu dolaylı olarak çıkardıkları bir yöntemi içerir.

Araştırmacılar, 66 milyon yıl boyunca en sıcak dönemin 50 milyon yıl önce meydana geldiğini doğruladı. CO2 seviyeleri 1.600 ppm’ye kadar yükseldi ve sıcaklıklar 12C daha yüksekti, ardından uzun bir düşüş başladı.

 


Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz