17.9 C
Malta
Çarşamba, Mayıs 1, 2024
spot_img
spot_img

1 Nisan: Eğlencenin ve Şakaların Bol Olduğu Gün!

1 Nisan geldi çattı! Yılın en eğlenceli ve komik günü olan bu özel günde, sevdiklerinizi şakalarla kahkahaya boğmak için hazır mısınız?

1 Nisan’ın nereden geldiği tam olarak bilinmiyor ama asıl önemli olan eğlenmek, değil mi?

Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

Her yıl dünya genelinde gayriresmi “şaka günü” olarak kutlanan 1 Nisan’ın ortaya çıkışı hakkında birçok rivayet olsa da matbuat alanında ilk olarak İngiliz yazar Geoffrey Chaucer’ın 1387-1400 yıllarında yazdığı “Canterbury Masalları”nda 1 Nisan’a atıfta bulunulduğu belirtiliyor.

Chaucer’in kaleme aldığı hikayelerin komik ve eğlenceli tarzla okuyucuya aktarıldığı bu masallar derlemesinde, bir kandırma hikayesinin anlatıldığından bahsedilerek, bir masalın “Mart başladığından bu yana otuz iki gün geçmişti.” ifadesiyle başladığı ifade ediliyor.

1 Nisan şakalarının ortaya çıkış tarihiyle ilgili rivayetlerden biri de Fransızlara dayanıyor.

Roma İmparatoru Julius Ceasar’ın adıyla anılan Jülyen takvimine göre 25 Mart tarihi yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilirken, Fransa kralı 9. Charles, 1564’de yılbaşı tarihini 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırıyor. Buna göre, 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geliyor ve 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenler “Nisan Balığı” adı ya da “1 Nisan Aptalları” olarak anılıyor.

Avrupalılar tarafından da “Aptallar Günü (April Fools’ Day)” olarak bahsedilen bu günle ilgili farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunuyor.

Unutmayın:

  • Şakalarınız zararsız ve eğlenceli olsun.
  • Kimseyi üzmemeye veya incitmemeye dikkat edin.
  • Yalan haber yaymak veya insanları kandırmak için 1 Nisan’ı kullanmayın.
  • Muhatabınızın mizah anlayışını göz önünde bulundurun.

1 Nisan’da bol kahkahalı bir gün geçirmenizi dileriz! 

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz