10.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Kebab Factory’nin katkılarıyla Malta Haber artık daha güçlü

Malta Haber’in kuruluş hikâyesini anlatmayı çok seviyorum. Bu hikayede sadece benim değil, gazetecilik mesleğine yıllarını vermiş duayen isimlerin de sevimli ve sıcak buldukları ayrıntılar var. Bu yüzden olsa gerek kuruluşundan itibaren ustaların moral desteklerini her zaman arkamda hissettim/hissediyorum.

Malta Haber’i pandeminin Malta’da etkisini en güçlü hissettirdiği, belirsizliklerin yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladığı 2020’nin Mart ayında kurduk. Facebook’dan paylaştığımız özet haberleri, bir eklenti dolayısıyla Maltahaber.com isimli web sitemizde yayınlıyorduk. Gün geçtikçe artan takipçi sayısı bu girişimin bir boşluğu doldurduğu hissini daha da güçlendirdi. Malta başbakanlığına bağlı bilgi işlem dairesinin Malta Haber’i, hükümetin basın toplantılarını izlemek için akredite etmesi heyecanımızı bir kat daha arttırdı.

Malta Haber’in gerçek etkisini ise Kebab Factory’nin sahibi Serkan Bey’in yardım teklifleri ile birlikte daha iyi anladım. Zira mütevazi çalışmamız Malta’da yaşayan bir iş insanı olan Serkan Palabıyık Bey’in dikkatini çekmiş, çorbada bizim de tuzumuz olsun, diyerek destek tekliflerini iletmişlerdi. Serkan Bey ile yapacağımız görüşmeye elim boş gitmek istemedim ve bir sponsorluk dosyası hazırladım. Sponsorluk dosyası için ihtiyaç duyduğum rakamlar ile Malta Haber’in bir hobi projesinin ötesine gittiğini, bu küçük ada ülkesinde yaşayan Türkçe konuşan nüfusun günlük rutinlerinden biri haline geldiğini farkettim.

Bu savımı çok iddialı bulmuş olabilirsiniz…

Çalışmanın ölçeğini, adadaki Türkçe konuşan nüfusun yarım yüzyıldaki etkinliğini, ilk kez böyle bir projeye girişilmiş olmasını da akıllarda tutarak hakkaniyet penceresinden bakıldığı takdirde, aynı fikirde birleşeceğimize inanıyorum.

Resmi olarak, 1.200 Türk’ün yaşadığı Malta’da Malta Haber olarak 1800 takipçimiz var. Elbette bu takipçilerin bir kısmı Türkiye ve çevre ülkelerden.

2020 yılının Mart ayında kurulmuş olsak da istatistiki verileri toplamaya başladığımız 2020 yılının Haziran ayından, 2020 Aralık ayı sonuna dek 19 bin tekil ziyaretçi Malta Haber’in web sitesini ziyaret etmiş. 2020 yılı sonuna dek web sitemiz üzerinden yaklaşık 35 bin haber okunmuş.

Burada bir parantez açmama müsaade edin. Mikro habercilik anlayışını temel alarak, tık avcılığına tevessül etmeden, sosyal medyada haberlerimizi haberin tüm unsurlarını içerecek şekilde paylaşıyoruz. Haberlerimizin sosyal medya mecralarındaki paylaşımları haberin tüm unsurlarını içeriyor. Yani haberi okuyan, ne olduğunu, nerede olduğunu, nasıl ve ne zaman olduğunu, haberin aktörlerini bu sosyal medya paylaşımlarındaki spot metinlerden anlayabiliyorlar. Okurlarımızın bir kısmı haberin sosyal meydada paylaşılan ayrıntılarını yeterli görüp, sitemizi ziyaret etme zarureti hissetmiyorlar. Bu mikro habercilik olarak hedeflediğimiz bir durum. Dolayısıyla içeriklerimizin etki alanının bu rakamların da ötesinde olduğunu söyleyebilirim.

Bu yazıyı yazdığım an itibariyle 2021 yılı rakamlarımız ise şöyle:

5 Eylül 2021 tarihi de dahil olmak üzere, 2021 yılı içerisinde 60 binin üzerinde haber okunmuş. Yaklaşık 30 bin tekil ziyaretçi sitemizi (dev.maltahaber.com’u) ziyaret etmiş. Sosyal medya etkileşimleri de cabası…

Gerek bizlere doğrudan ulaşarak, gerekirse ürettiğimiz içeriklere teveccüh buyurarak desteğinizi bizlerden esirgemeyen tüm okurlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Bugüne dek Malta Haber’de çeviri haber, köşe yazısı, özgün haber olmak üzere 1549 içerik üretilmesinde emeği ve alın teri olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Çalışmalarımızı Kebab Factory’nin desteği ile daha ileri bir merhaleye inşaallah taşıyacağız.

Türkçe’nin dil bayrağını Malta burçlarında dalgalandıran gönül neferlerine, bu neferlerin mütevazi çalışmalarını madden ve manen destekleyen başta Kebab Factory’nin sahibi Serkan Palabıyık olmak üzere tüm destekçilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Gayret bizden, bunu bir başarıyla taçlandırmak ise dilerse Allah-u Teala’nın lütfu keremi…

Tüm okurlarımıza en kalbi hürmet ve muhabbetlerimizle.

Malta Haber ailesi adına Ziyahan Albeniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz