20.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img
spot_img

Yurt Dışında Yaşayan 7,5 Milyon Türk! 2 Bin 427 Türk Kökenli Siyasetçi Görev Yapıyor

Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, yurt dışında yaşayan Türklerin sayısı 800 binden fazlası Fransa’da olmak üzere 7,5 milyona ulaştı. Bu rakama kaçak yollarla yurt dışına gidenler dahil edilmedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki otelde düzenlenen Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalıştayı’nda, Türkiye’nin dış politika ve bakanlık faaliyetlerinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik çalışmalarına ilişkin verileri paylaştı.

Serim’in paylaştığı bilgilere göre:

6,5 milyonu Batı Avrupa’da olmak üzere 7,5 milyon Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor.

Nisan 2024 itibarıyla Avrupa genelinde 2 bin 427 Türk kökenli siyasetçi bulunuyor.

Hükümet düzeyinde 2 bakan ve 2 devlet sekreteri, Avrupa Parlamentosunda 7, ulusal ve federal düzeyde 69, eyalet ve bölgesel düzeyde 102, belediye meclislerinde ise 2 bin 245 Türk kökenli üye görev yapıyor.

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu (BOAKK) kararları çerçevesinde, Nisan 2024 itibarıyla 1707 öğretmen, 141 okutman yurt dışında görevli bulunuyor.

BOAKK kararları çerçevesinde, nisan itibarıyla 1558 din görevlisi de yurt dışında hizmet veriyor.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına, doğum, askerlik, evlilik, adli konular, ölüm, noter ve nüfus başta olmak üzere 70’i aşkın türde konsolosluk hizmeti veriliyor.

Türkiye’nin dış misyonlarında 2002’de verilen konsolosluk hizmeti sayısı 131 bin iken, 2023’te 3,3 milyon, senenin başından bu yana da 1 milyona yakın işlem gerçekleştirildi.

Bu veriler, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının ve etkisinin her geçen gün arttığını gösteriyor. Türkiye, yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik çalışmalara büyük önem veriyor ve bu vatandaşların hak ve menfaatlerini korumak için çaba gösteriyor.

Kaynak: arti33

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz