18.9 C
Malta
Salı, Mayıs 14, 2024
spot_img
spot_img

Yeni ehliyet kuralları taksi sıkıntısına yol açacak uyarısı!

Filo sahibi, yeni ehliyet kurallarının taksi sıkıntısına yol açacağı konusunda uyardı.

Malta’da taksi sayısı yılda 2.700’den 3.900’e çıktı.

Yeni Y plakası kuralları, sadece Malta veya Avrupa ehliyetine sahip sürücülerin taksi şoförü etiketi almasına izin verecek.

Taksi filosu sahibi, AB dışından gelen sürücülerin AB ehliyetine sahip olmasını gerektiren yeni düzenlemelerin taksi ve sürücü sıkıntısına neden olacağını iddia etti.

WFDM adlı işe alım ajansının CEO’su Matthew Narusevicius, Bolt, Uber gibi uygulamalarda çalışan sürücüleri istihdam eden bir firma olarak, “Malta, 10 yıl önce bir taksi çağırdığınızda olduğu gibi olacak ve belki de hiç gelmeyecek” uyarısında bulundu.

Narusevicius, AB dışından gelen sürücülerin artık Y plakalı sürücüler için gerekli olan etiketi alamayacaklarını ve bir sürüş testinden geçmek zorunda kalacaklarını belirterek, yeni düzenlemelere tepki gösterdi.

Daha önce başvuru sahiplerinin kendi ülkelerinin ehliyeti altında araç kullanabilmeleri için AB veya Malta ehliyeti alması gerektiğini hatırlatan Narusevicius, geçen hafta açıklanan değişikliklerin, caddelerdeki taksi sayısının yılda 2.700’den 3.900’e çıkmasının ardından geldiğini söyledi.

Narusevicius, düzenlemelerin sektörde birçok soruna neden olacağını ve “kendi ayağımıza kurşun sıkmak” anlamına geldiğini ifade etti.

Yasa değişikliğinin, arabalarını ithal eden şirketleri de etkileyeceğini belirten Narusevicius, talebin azalmasıyla birlikte yeni düzenlemeler nedeniyle kaybedeceklerini söyledi.

Transport Malta ve LESA’nın denetim faaliyetlerinin artmasını eleştiren Narusevicius, bunların bir “cadı avı” olduğunu savundu.

Taksi şoförlerinin günlük olarak yangın söndürücü, acil durum araçları ve yedek lastik gibi belgelerini göstermek için durdurulduğunu söyleyen Narusevicius, Transport Malta ve LESA görevlilerinin taksi şoförlerinin uygun üniforma ve ayakkabı giyip giymediğini kontrol ettiğini belirtti.

AB üyesi olmayan sürücülerden AB üyesi sürücüler gibi Malta ehliyeti talep edildiğini söyleyen Narusevicius, sürücülerin “mümkün olan en saçma noktaya kadar kontrol edildiğini” ifade etti.

Transport Malta, yaptığı açıklamada, kabin denetimlerindeki artışın yol güvenliği için önemli olduğunu belirtti.

Transport Malta sözcüsü, “Halkın ve ulaşım hizmetlerine güvenenlerin refahı için bu denetimlerin önemli olduğunu ve düzenlemeleri uygulamak için ciddiyetle çalıştıklarını” söyledi.

Transport Malta’nın amacının, herkesin güvenli ve rahat bir şekilde seyahat etmesini sağlamak olduğunu vurgulayan sözcü, yasalara uyma konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Serbest çalışan taksi şoförlerini temsil eden LPTS (Hafif Yolcu Taşıma Hizmeti) derneği Aron Gatt, daha ileri düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Gatt, hükümetin uluslararası sürücü belgesine sahip olanlar için etiketleri derhal iptal etmesi gerektiğini savundu.

AB üyesi olmayan sürücülerin Malta’ya gelir gelmez taksi şoförü olarak çalışmaya başlamalarını durdurmanın olumlu bir adım olduğunu söyleyen Gatt, birçoğunun Malta’da nasıl araba kullanılacağı hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını iddia etti.

Taksi şirketi eCabs, yaptığı açıklamada, her zaman yasalara uyduklarını belirtti.

Şirket sözcüsü, “Bahsedilen yeni düzenlemeler henüz resmi olarak yürürlüğe girmediler, bu yüzden şirketin hizmetlerini nasıl etkileyeceği hakkında yorum yapmak için henüz erken” dedi.

Ancak sözcü, sektördeki belirli operatörlerin mevzuattaki boşlukları istismar ettiğine dikkat çekti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz