18.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye’ye giderken yanında nakit para bulunduracak olanlar dikkat!

Malta devleti 1 Temmuz itibariyle 19 ülkeye; 15 Temmuz itibariyle de tüm ülkelere uçuşları tekrar açacağını duyurdu.

Uzun zamandı seyahat edemeyen Malta’daki Türkler muhtemelen uçuşların açılmasını fırsat bilecek ve ülke ziyaretlerinde yanlarında para da götürecekler.

Malta Haber olarak seyahat edecek okurlarımıza faydalı olabilecek bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Unutulmaması gereken en önemli nokta gümrük geçişlerinde nakit olarak taşınacak para miktarının maksimum 10 bin Euro sınırında olduğudur. Bu meblağın üzerinde olan nakitler gümrük girişlerinde beyan edilmezse el konabilir, mağduriyetlere yol açabilir.

Hangi tür maddi varlıkların beyanı zorunludur?

AB ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit para olarak sayılmaktadır.

Beyanda bulunulan nakit paradan vergi alınmaz

Ülke sınırlarından geçerken beyanda bulunulan  10 bin euro ve üzerindeki nakit para için  herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değildir.

Nakit para beyanında nasıl bulunulur?

10 bin euro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişilerin, sınırından geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından ‘nakit para beyan formu’ talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyalara yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.

Her ülke dilinde ayrı ayrı hazırlanmış ‘nakit beyan formları’na https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/how-declare_en adresinden de ulaşılabilir.

Kaynak: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz