15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye’den Avrupa’ya yayıldı: Malta’da botulizm vakası yok!

25 Mart 2023

Türkiye’ye giden obezite hastalarına yapılan enjeksiyondan yayıldığı belirlenen botulizm vakasının ülkede olmadığını doğrulayan Malta sağlık yetkilileri 3 Şubat-1 Mart arasında Türkiye’ye gidenleri özellikle kendilerini yorgun hissediyorlarsa tıbbi yardım almaya çağırdı.

Malta Halk Sağlığı yetkilileri bazı Avrupa ülkelerinde görülen botulizm vakasının adada olmadığını doğruladı.

Obezite tedavisi için 3 Şubat-25 Şubat tarihleri arasıda Türkiye’ye giden hastalarda ortaya çıkan ve bu tedavi sırasında uygulanan nörotoksin botulinum enjeksiyonlarından yayıldığı tespit edilen 30 botulizm vakası tespit edildi.

28 Şubat ve 8 Mart tarihleri arasında ise İstanbul ve İzmir’deki iki özel hastanede aynı enjeksiyonu yaptıran 53 hastada daha botulizm vakası bildirildi.

Halk Sağlığı Müfettişliği açıklamasında 3 Şubat – 1 Mart arasında intragastrik nörotoksin botulinum enjeksiyonu için Türkiye’ye seyahat eden kişileri özellikle kendilerini yorgun hissediyorlarsa, nefes almakta, yutkunmakta zorluk çekiyorlarsa tıbbi yardım almaya çağırdı.

Botulizm, esasta Clostridum botulinum bakterisinden elde edilen BoNT ürünlerinin neden olduğu bir hastalıktır.

Botulizmin besinlerden, bağırsaklardan, bebeklerden ve yaralardan olmak üzere dört doğal yoldan bulaşır doğal olmayan iki botulizm türünün bulaşma şekli ise solunum ve iyatrojeniktir.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarını Türkiye’de obezite için BoNT ile intragastrik tedavilerden kaçınmaya çağırdı.

Türkiye’ye giden obezite hastalarına yapılan enjeksiyondan yayıldığı belirlenen botulizm vakalarının bazı Avrupa ülkelerinde görülmesi üzerine Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) şu an için botulizm gelişme riski yüksek olduğundan hastaları Türkiye’de obezite için BoNT ile intragastrik tedavilerden kaçınmaya çağırdı.

Botulizm vakalarıyla bağlantılı olarak şu ana kadar bir ölüm bildirilmedi.

TVM

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz