22.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 16, 2024
spot_img
spot_img

Times of Malta: Türkler başarısız restorasyonlara kızıyor

2 Aralık 2020 / Malta

Times of Malta’nın bugün yayınladığı haberde Türkiye’de yer alan başarısız ve kötü sonuçlar doğuran restorasyon çalışmalarının sadece ülkemizde değil dünyanın her tarafından tepki çektiği görülüyor.

Times of Malta’nın haberine göre; restorasyon ihaleleri tekelleşmiş bir gruba veriliyor ve yapılan işin amacı tarihi bir çalışma değil, para.

 

Ülkedeki kültürel çeşitliliği sergileyen “BirZamanlar galerisinin kurucusu Osman Köker’e göre Türkiye’de eski yapılara yönelik bir “acımasızlık”, özellikle gayrimüslim azınlıkların izlerini silmeyi amaçlayan bir “acımasızlık” hep var olmuştur.

Ağustos ayında Galata Kulesine yapılmaya çalışan restorasyon(!) ise bu durumdan payını alan en son anıt oldu. İnternette dolaşan bir videoda Galata’daki restorasyon sırasında işçiler matkapla bir duvarı yıkmaya çalışırken görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy yıkılan duvarın kulenin orijinal bir parçası olmadığını söylese de İBB’nin yayınladığı rapor yıkılmaya çalışılan duvarın orijinal yapıdan olduğunu ve yapının taşıyıcı duvalrarından bir olduğunu gösterdi.

2011 yılında, Türkiye’nin doğusundaki Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’ndaki 10. yüzyıl Ermeni kilisesinin son derece başarılı restorasyonu birçok uzmandan övgü almıştı ancak kültürel mirasın korunmasında uzmanlaşmış mimar Korhan Gümüş, Ankara’nın son yıllarda AB’den uzaklaşması ve Erdoğan’ın politikalarında sert bir dönüşün durumu değiştirdiğini söyledi.

“Yenileme ihaleleri, bir tekel kuran ayrıcalıklı şirketlere veriliyor. Ve projeler her şeyden önce kar elde etmeyi amaçlıyor” diye yakınıyordu.

Gümüş, “Tadilatlar, geçmişleri üzerinde önceden düşünmeksizin, tamamen inşaat ihale çağrılarıyla yönetiliyor.” dedi.

Kaynak: Times of Malta, Arkeofili

Editörün Notu: Tarih boyunca bu ülkenin sahip olduğu mimari zenginliği öğrenebilmek için Yüksek Mimar Seda Özen Bilgili’yi Twitterdan takip edebilirsiniz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz