16.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Sydney Alışveriş Merkezi Saldırısı: Hedefte Kadınlar mı Vardı?

Polis, zihinsel sorunları olan saldırganın neden kadınları hedef aldığını araştırıyor.

Avustralya polisi, 40 yaşındaki Joel Cauchi’nin Sydney’deki alışveriş merkezinde düzenlediği ve 6 kişinin ölümüne, 12 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıda neden kadınları hedef aldığının araştırıldığını açıkladı.

Sosyal medyada paylaşılan videolar, dağınık görünümlü Cauchi’nin büyük bir bıçakla kalabalık alışveriş merkezinde çoğunlukla kadın avına çıktığını gösteriyordu. Öldürülen altı kişinin beşi ve yaralananların çoğu kadındı.

Polis komiseri Karen Webb, “Videolar kendileri adına konuşuyor, değil mi? Bu kesinlikle bizim araştırma konumuz. Saldırganın kadınlara odaklandığı ve erkeklerden kaçındığı bana ve dedektiflere açık,” dedi. Ancak Webb, saldırganın aklından geçenleri polisin bilemeyeceğinin altını çizdi.

Cauchi’nin Facebook profili, Brisbane yakınlarındaki Toowoomba’dan geldiğini ve yerel bir lise ve üniversitede okuduğunu gösteriyor. Ailesi, oğullarının ergenlik döneminden beri zihinsel sağlıkla ilgili sorunlar yaşadığını belirtti.

Son Kurban Çinli Öğrenci

Cauchi’nin altı kurbanından sonuncusu, Sydney Üniversitesi’nde okuyan genç Çinli kadın Yixuan Cheng olarak açıklandı. Diğer kadın kurbanlar ise bir tasarımcı, gönüllü cankurtaran, bir girişimcinin kızı ve dokuz aylık bebeği yaralanan yeni bir anneydi. Bebeğini kurtarmak isteyen 38 yaşındaki anne Ashlee Good, kanlar içindeki kızını çevredekilere emanet ettikten sonra hastaneye kaldırıldıysa da kurtarılamadı. Bebeğinin durumunun ciddi olduğu ancak iyileşme gösterdiği belirtildi.

Saldırının tek erkek kurbanı, güvenlik görevlisi olarak çalışan Pakistanlı Faraz Tahir oldu. Saldırıda yaralanan sekiz kişi, dördü taburcu edildikten sonra hastanede tedavi altındayken bazılarının durumu kritik.

Kahraman Polis Memuru

Yaklaşık yarım saat süren saldırı, polis memuru Amy Scott’ın Cauchi’yi etkisiz hale getirmek için ateş etmesiyle sona erdi. Scott, bir süre ailesiyle vakit geçirerek yaşadığı travmayı atlatmaya çalışıyor. Eyalet emniyet müdürü, Scott’un bir kahraman olduğunu vurguladı.

Cauchi’nin ailesi, oğullarının eylemlerinin “gerçekten korkunç” olduğunu belirterek kurbanlar için üzüntülerini dile getirdi. Ayrıca oğullarını öldüren polis memuruna da “O sadece işini yapıyordu, umarız iyi başa çıkıyordur” mesajı gönderdiler.

Çiçeklerle Uğurlandı

Cauchi’nin bir süredir bir araçta ve hostellerde yaşadığı ve ailesiyle zaman zaman mesajlaşarak iletişim halinde olduğu belirtiliyor. Kurbanları anmak için Bondi alışveriş merkezinin önünde büyüyen bir çiçek yığını oluştu, insanlar saygılarını sundu. Ülke çapında bayraklar yarıya indirildi, Sydney Opera Binası ise siyah kurdele ile aydınlatılacak.

Başbakan Anthony Albanese, bazı kurbanların aileleriyle görüştüğünü ve kapsamlı bir soruşturma yapılacağını belirtti. Saldırı hakkında yanlış bilgi yayanları da eleştiren Albanese, saldırının terörle bağlantısı olmadığının altını çizdi.

Saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklayan eyalet başkanı Chris Minns, soruşturmada polisin müdahalesinin, ceza soruşturmasının ve saldırganın geçmişte sağlık kurumlarıyla olan etkileşiminin inceleneceğini söyledi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz