21.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

27 Aralık – 2 Ocak Malta Haber gündemi: Ne oldu?

27 Aralık 2021-02 Ocak 2022

2021 yılının son haftası da son iki yıldır olduğu gibi Covid-19 pandemisinin etkisi altında geçti.

Tüm dünyada özellikle son haftalarda Avrupa’yı saran Omikron varyantının Malta’da görülmesiyle rekor vaka artışları yaşanarak eski yıla hoşça kal dedik.

Yılın son haftasında Malta’da yeni kısıtlamalar yürürlüğe girdi, tüm işletmeler gece 01:00 saati itibariyle kapanacak, ayakta etkinlikler düzenlenemeyecek.
Tedbirlere rağmen tüm yetkililerin özellikle üzerinde durduğu tedbir güçlendirici aşı!

Malta’da 18 Yaş üstü herkese güçlendirici aşı (booster dose) kayıtları açıldı. Halkı aşı olmaya çağıran yetkililerin başında gelen Başbakan Abela ve eşi güçlendirici aşılarını, 10 yaşında kızı ise çocuklar için açılmış olan ilk aşısını almış oldu.

Malta’yı ABD çok yüksek risk kategorisindeki ülkeler arasına alırken Malta’da artan vaka sayıları karşısında bir çok sektörden karantina süreleri nedeniyle karşı karşıya kalınan zorluklardan şikayetler geldi.

Vaka sayısı ve karantinadaki insan sayısının çok artması üzerine sağlık yetkilileri bir duyuru yayımlayarak, karantina süresini aşılılar için 10 güne indirildi.

Emekli sağlık çalışanları artan yoğunluk karşısında tekrar göreve çağrılırken üniversite dahil eğitim hayatından da uzaktan eğitim talepleri dile getirildi.

Geçtiğimiz yılın sonunda yaşanan siyaseten en önemli gelişmeler Malta açısından Eğitim Bakanı Justyne Caruana’nın istifa etmesi oldu.

Erkek arkadaşı ile yaptığı 15 bin Euro’luk anlaşmanın etik kuralları ihlal ettiği eleştirileri altında istifa eden Caruana’nın yerine, spor ve gönüllü kuruluşlardan sorumlu parlamento sekreteri olan Clifton Grima atandı.

Grima’nın ilk işi eğitimin tekrar yüz yüze başlayıp başlamayacağı konusunda bir dizi toplantı yapmak oldu, toplantılar neticesinde çevrimiçi eğitimle başlanmasına ve 10 Ocak tarihinden itibaren ise yüz yüze eğitime devam edilmesine karar verildi.

Kültür hayatının en bilindik yarışmalarından Eurovision için Malta adına katılacak olan sanatçının belirlenmesi için yapılan yarışmalarda yarı finalistler belli oldu. Vatikan’ın Noel Arifesi Konseri’ne katılan ünlü şarkıcı Emma Muscat de 22 yarı finalist arasında yer aldı.

Çevre için en önemli haber, geçen yılın başında ithalatı yasaklanan tek kullanımlık plastik ürünlerinin artık satışının da yasaklanacak olması olarak yer aldı.

Başbakan Abela, yeni yıl mesajında temiz çevre için ve özellikle “nefret söylemi”ne karşı mücadelelerini yasalaştıracaklarını duyurdu.

Ve en önemli dileklerden birisi şu oldu: “Kalbimizde nefret söylemine yer vermeyelim”.

Türkiye’de yılın tamamında olduğu gibi sonunda ve başında da ekonomik gelişmeler yine en ön haberler arasında yer aldı.

Yeni yıl ile birlikte devlete ödenecek bir çok harç, vergi ve cezalara yüzde 36 oranında zam yapılırken yılın ilk gününün ilk saatlerinde gelen elektrik ve doğalgaz zammı en çok konuşulan haber oldu.

Elektriğe yüzde 127 zam tarihi rekor seviyede zam olarak kayıtlarda yerini aldı.

Ve tüm yaşananları da içine katarak bir yılı daha geride bıraktık. Eksiği fazlasıyla bir yıl geçti gelecek yıl bu geçmiş yılların gölgesinden bağımsız gelişmeyecek elbette ve elbette her şey sihirli değnek değmiş misali kendiliğinden değişmeyecek.

Bir yol olan hayatta her şey ile karşılaşmak elbet mümkün, ancak yeni yılda dileğimiz odur ki, iyiyle karşılaşalım, güzellikler paylaşalım, barış içinde yaşayalım, umut içinde bakalım.

Herkesin yeni yılını kutlar, nice mutlu yıllar dileriz.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz