15.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Scooter kazasında ağır yaralanan Türk kadından sevindiren haber!

23 Ağustos 2022

St Julians’ta elektrikli scooterdan düşerek ağır yaralı hastaneye kaldırılan Türk kadın Sümeyve Uçmaz, ilk iki haftası yoğun bakımda geçen tedavi ile hayata tutunmayı başardı. Uçmaz ailesi kask takmanın zorunlu hale getirilmesi için çağrıda bulundu.

St Julians, St George’s Caddesi’nde kullandığı e-scooterın kontrolünü kaybederek yere düşen ve kafasını çarpan 27 yaşındaki genç Türk kadın Sumeyve Uçmaz 24 Haziran’da ağır yaralı bir şekilde Mater Dei Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Uçmaz da e-scooter sürücülerinin çoğu gibi kask takmıyordu. İki hafta yoğun bakımda kalan Uçmaz’ın ailesine yüzde 5 hayatta kalma şansı olduğu söylendi.

Kaza sonrası Malta’ya gelen ailesinin bir an olsun yalnız bırakmadığı Sümeyve Uçmaz herkesi şaşırtan bir hayata tutunma mücadelesi ile iyileşmeye başladı.

İki haftası yoğun bakımda geçen tedaviye olumlu yanıt veren Uçmaz, geçen hafta yeniden yürümeyi ve konuşmayı öğrendiği bir rehabilitasyon merkezine transfer edilerek tedavisine burada devam ediyor.

Malta’da çalışan Sümeyve Uçmaz’ın yaşadığı kaza sonrası Türkiye’den ilk anda yanına gelen ailesi de bir an olsun onu yalnız bırakmadı.

Kardeşi Yavuz Uçmaz Times Of Malta’dan gazeteci Daniela Peresso’ya “Neredeyse ölüyordu. Şu anda durum için gerçekten minnettarız ancak eski haline dönmesi uzun bir yol” ifadeleri ile mevcut durumu aktardı.

Ablası Meral Uçmaz, kardeşinin scooter kiralamasına şaşırdığını “Scooter kullanması normal değildi, scooterlardan korkuyordu” sözleriyle anlattı.

St Julian’s polis karakolunun yakınında sabah saat 3.45’te meydana gelmesi nedeniyle genç Türk kadın Uçmaz’a yardımın çok hızlı gelmesi ile beraber Mater Dei Hastanesine götürülen ve kısa bir süre içinde ameliyata alındı.

Doktorlar, kafadaki yaralanmanın beyin dokusunda kan toplanmasına ve beyne baskı yaparak beyin kanamasına yol açan baskıyı hafifletmek için kafatasının bir kısmının çıkarıldığı ameliyat olan kraniektomi uygularken aileye Uçmaz’ın ‘Konuşmayacağı ve yürümeyeceği söylendi.’

Abla Meral Uçmaz, “Şok olmuştuk. Bize tamamen farklı bir insan olacağı, sağ tarafını bir daha hareket ettiremeyeceği, yürüyemediği, konuşmayacağı, kendine bakmayacağı söylendi” diye ilk yaşadıkları anları anlattı.

Yaralı genç kadın Sümeyve Uçmaz’ın durumu stabil hale geldiğinde, durumunun düzeldiği bir beyin cerrahisi servisine taşındı. Burada yavaş yavaş sağ kolunu sonra sağ bacağını hareket ettirmeye başladı ve ardından bazı sözler söylemeye başlayarak iyileşmede tüm beklentileri aştı.

Kardeşlerinin bir ay sonra cep telefonunu şifrelerini ve nasıl kullanılacağını hatırlayan rastgele kelimeler ancak uygun emojilerle mesajlaşmaya başladığını aktaran Uçmaz ailesi “Söylediği her şeyi anlamıyoruz ama konuşmaya çalışıyor ve her gün anladığımız kelimeler bir önceki günden daha fazla” dedi.

Uçmaz ailesi, kardeşlerinin socooter kullanırken kask takıyor olsaydı ciddi bir yaralanmanın büyük ölçüde önüne geçilebileceğine ve riski azaltacağına inandıklarını belirterek “Scooter sürücülerine kaskın zorunlu olması gerektiğini” söyledi.

Sumeyve’nin yaşadığı kazanan bir değişim getirmesini umut eden aile e-scooter sürücülerinin kask olmadan seyahat edememelerini sağlamak için teknolojinin yaratılabileceğine inanıyor.

Kardeşi, “Kız kardeşiminki gibi gerçekten ölümcül kazaları önleyebilir” dedi. “Eninde sonunda yapacaklarını biliyorum, ama umarım bunu yapmadan önce çok fazla insan incinmez” dedi.

Artan scooter kazaları!

Polis verilerine göre, bu yıl Ocak ve Temmuz ayları arasında, dokuz scooter kazası bildirildi.

Danışman acil hekimi Jonathan Joslin yollarda e-scooter sayılarının artmasına dikkat çekerek, doktorların daha fazla kazaya tanık olduklarını belirterek bu rakamların gerçekte daha fazla olduğuna inandığını belirtti.

Joslin “Sadece bu hafta üç e-scooter kazası gördüm” derken durumun ciddiyetini gerçekten anlamak için e-scooter kazaları hakkında daha doğru veriler toplanması ve daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

E-scooter sürücüleri için kask veya diğer koruyucu başlıkların çok önemli olduğunu çünkü bir scooter sürücüsünün olası kazada yaralanmalarının bir motosikletçinin aldığı yaralanmalara çok benzer olacağını söyledi.

Doktor Joslin “Bir kazada, sürücülerin kafa üstü yere düşmesi muhtemeldir. Daha düşük hızda sürseler bile, e-scooter sürücüleri, tıpkı bisikletçiler ve motosikletliler gibi, kafalarına kalıcı bir darbe alma riskine sahiptirler” şeklinde konuştu.

Malta yollarında yaygın olarak görülmesine rağmen e-scooter kullanımını düzenleyen yasalar 2019 Aralık ayından itibaren yürürlükte.

Malta’da scooter kullanımında kask takmanın yasal zorunluluk olmamasını talihsizlik olarak değerlendiren scooter firması sözcüsü “Yasa önerilen önerileri içerecek şekilde değiştirilirse, şirket buna göre tepki verecektir” dedi.

Transport Malta’dan bir sözcü, kaskları zorunlu kılmak için somut bir plan olmadığını, ancak halktan, şirket ve kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle değişikliklerin olabileceğini söyledi.

E-scooter yasası ne diyor?

Malta’da e-scooter sürücüleri 16 yaşından büyük olmalı, bir teori testi sertifikası gerektiren AM lisansı bulunması zorunlu. Patikalarda, gezinti yollarında ve yaya bölgelerinde kullanımı serbest olan e-scooterlar belirli bir hava ve dağıtım yolları, tüm tünellerde, alt geçitlerde ve işaretlerle belirtilen diğer alanlarda ise yasaklanmıştır.

Yalnızca bir kişinin binebileceği e-scooter’lar maksimum 20 km/s ve patikalarda 10 km/s hıza sahip olmalı; gün batımı ve gün doğumu arasında yüksek görünürlüklü bir yelek giyilmesi de zorunlu iken kask ise yasal bir zorunluluk değildir.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz