22.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Schengen başvurusu reddedilen Türk vatandaşı sayısı 5 kat arttı

19 Ağustos 2022

Türk vatandaşlarının AB ülkelerine yaptıkları vize başvurularında reddedilme oranı 5 kat arttı. 2015’te 100 başvurudan 4’ün reddedilirken 2021’de 20’ye yükseldi. Türk vatandaşları 6 yılda Schengen vizesine 315 milyon Euro, ret yanıtı alanlar ise 26 milyon Euro harcadı.

En çok vize reddi bu yıl alındı. Schengen ülkeleri vize başvurularını “Seyahatinizi inandırıcı bulmadık” “Sunduğunuz belgeler bizi tatmin etmedi” gibi çok benzer nedenlerle red ediyor. Bunun yanında “Gittiklerinde geri dönmeyecekleri” şüphesi de çok üst sıradaki nedenlerden sayılıyor.

Tatil turları iptal edilmek zorunda kalıyor!

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişte yaşadığı vize başvurularına peş peşe olumsuz yanıt verilmesi öncelikle tatil turu düzenleyen acenteleri vurdu. Vize başvurusu için Ekim sonuna kadar randevu bile alınamıyor.

Yurt dışı turlarda vize alınamaması nedeniyle peş peşe iptaller başladığını ve sadece geçen ay 40’a yakın turun iptal edildiğini belirten I.C.T seyahat acentesinden Alper Dağdeviren, 1500 kişinin mağdur olduğunu söyledi.

Aşırı yoğunluk nedeniyle randevuların çok ileri atıldığını belirten Dağdeviren, “Konsolosluklar pandemiden önce 3 veya 7 gün sonrasına bazen 1 gün içinde çok rahat bir şekilde randevu veriyordu. Bugün ise başvursanız 1 ay sonraya ancak randevu veriyorlar” dedi.

Bu durumun turları kötü etkilediğine dikkat çeken Dağdeviren, “Vize alınamayınca turlar iptal ediliyor. Geçen ay 1.500 kişinin katılacağı 40’a yakın tur iptal edildi. İtalya, Avusturya, Çekya, İspanya gibi ülkelere vize reddinde öne çıkıyor” diye konuştu.

1500 kişilik turların iptal edilmesinin acentaya zararının 200-300 bin Euro’yu bulduğunu ifade eden Dağdeviren “Vize başvurusu reddedilen kişilere para iadesi yapmıyorlar. Vize başvurusu şu anda 140- 150 Euro isteniyor. Biz seyahat koruma poliçesi yapıyoruz. Vize reddedildiğinde ret kağıdıyla beraber sigortaya başvurursanız yüzde 80 oranında geri iade alıyorsunuz” dedi.

Yolcu sayısı azalsa da turu iptal etmediklerini anlatan Travel Zone’dan Barış Öztürk ise “Yolcu vize sorunu yaşadığında günün sonunda bu acentayı da etkiliyor. 40 kişilik turdan 5 yolcu vize alamazsa tur iptal olabilir. Hala vize başvuruları yoğun bir şekilde yapılıyor. Vizesi olmayanlar yurt dışı planını çok daha fazla erkenden yapmalılar” dedi.

Türkiye Avrupa Parlamentosu’na şikayet etmişti!

Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarının Schengen başvurularının reddedilmesindeki artışa karşı Avrupa Parlamentosu’na bir şikayet raporu sunmuştu.

AB Komsiyonu ise vize reddi başvurularında artan red oranı ve randevu alınamamasıyla ilgili yaptığı açıklamada ise yaşanan yoğunluğu sebep gösteriyor.

Vize reddindeki artışın dünya genelinde yaşanan durum olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri konuyla ilgili “Vize reddi oranındaki artış dünya genelinde gözlemlenebilen genel bir eğilim. Bu durum, Covid-19 kaynaklı getirilen seyahat kısıtlamalarının daha fazla sayıda vize reddini tetiklemiş olmasıyla açıklanabilir” yanıtını vermişti.

Haber Türk

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz