23.9 C
Malta
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img
spot_img

Saraybosna’daki Müze Gazze’ye Destek Mesajı Sunuyor: “Geçmişten Ders Almalıyız”

Saraybosna’da yer alan İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi, Bosna Hersek’te yaşanan savaşın acı hatıralarını yaşatırken, ziyaretçilere Gazze halkına destek mesajı gönderme imkanı sunuyor. Müzenin küratörü Belma Zulic, “Gazze’de bugün yaşananlarla Bosna Hersek’te yaşananlar arasındaki ciddi benzerlikleri görebiliyoruz. Maalesef insanlığın geçmişten çok az ders aldığını görüyoruz,” diyerek, Gazze’deki insani krize dikkat çekiyor.

Müze, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna savaşında yaşanan soykırım ve savaş suçlarına ışık tutarken, ziyaretçilerini de bu tür olayların tekrarlanmaması için bilinçlendiriyor. Zulic, müzenin “mesaj odası”nda yer alan “Özgür Filistin”, “Soykırımı sonlandırın” ve “Şimdi ateşkes” gibi yazılı mesajlarla, Gazze halkına olan dayanışmayı vurguluyor.

Müzenin kurulma amacının, savaş ve soykırım mağdurlarının hikayelerinin unutulmamasını sağlamak olduğunu belirten Zulic, barış için mücadele ettiklerini ve geçmişten ders alarak daha iyi bir gelecek inşa edilebileceğini ifade ediyor. Müze, ziyaretçilere savaş mağdurlarının kişisel hikayeleri üzerinden insanlık dersleri sunuyor ve barışın önemine dair güçlü mesajlar veriyor.

Zulic, Gazze’deki durumun Bosna Hersek’teki savaşta yaşananlara benzer olduğunu, insanların yiyecek sıkıntısı çektiğini, insani yardım ve desteğin engellendiğini ve insan haklarının ihlal edildiğini belirtiyor. Müzenin, Gazze halkına yönelik soykırımı, etnik temizliği ve insan hakları ihlallerini önlemek için daha fazla eylem yapılması gerektiğini vurguladığını ifade ediyor.

Saraybosna’daki İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi, Gazze’deki insani krize dikkat çeken ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran önemli bir platform sunuyor. Müzenin bu çabaları, savaş ve soykırımın yaralarını sarmak ve daha adil bir dünya için bilinçlendirme çalışmalarını destekliyor.

Anadolu Ajansı

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz