21.9 C
Malta
Pazar, Haziran 16, 2024
spot_img
spot_img

Romanya Vatandaşlarına Kimlikle Türkiye’ye Seyahat İmkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya vatandaşlarının Türkiye’ye kimlikle girebilmelerini mümkün kılacak düzenlemenin yürürlüğe girdiğini açıkladı. Erdoğan, Ankara’yı ziyaret eden Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile düzenlenen imza töreni ve ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’dan Vize Muafiyeti Müjdesi

Erdoğan, “Rumen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdik. Bu şekilde beşeri münasebetlerimizin artacağına inanıyoruz,” dedi. Ancak Romanya’nın Türkiye vatandaşları için benzer bir uygulaması bulunmuyor.

Hedef 15 Milyar Dolar Ticaret Hacmi

Konuşmasında Türkiye ve Romanya arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yapan Erdoğan, “2011 yılında Başbakanlığım döneminde Romanya ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine taşımıştık. Bugün de sayın başbakanla imzaladığımız ortak bildiriyle Türkiye-Romanya yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin tesisini temin ettik,” dedi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl üst üste 10 milyar doları aştığını belirterek hedefin 15 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti.

Enerji ve Savunma İşbirliği

Enerji alanında işbirliğinin artırılması üzerinde durduklarını belirten Erdoğan, savunma sanayii ve askeri alandaki işbirliğinin Romanya ile ilişkilerin önemli bir ayağını oluşturduğunu söyledi. Erdoğan, “Hem bu alanda hem savunma sanayii işbirliğinde son yıllarda önemli bir ivme kazandık,” diye ekledi.

Karadeniz ve Terörle Mücadele

Karadeniz’de NATO müttefiki iki ülke olarak Romanya ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, “Bulgaristan’ın da katılımıyla Karadeniz’de mayın karşı tedbirleri görev grubunu ihtas ettik,” dedi. Terörle mücadelede Romanya’dan beklentilerini de paylaşan Erdoğan, Türk ve Türk Tatar toplumlarının dostluk köprüsü olduğunu vurguladı.

6 Anlaşma İmzalandı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törende, Türkiye ve Romanya arasında 6 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar arasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı arasında Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı da yer aldı. Bu zaptı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy imzaladı.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz