18.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Göçmen Lassana Cisse Souleymane cinayeti hafızalarda hala taze, zanlılar serbest

8 Nisan 2020- İbrahim Varlık / Malta

Rheanne Agius

Sessizlik.

Silah sesleri çınlıyor.

Sessizlik paramparça oldu.

Lassana Cisse Souleymane, 6 Nisan 2019 günü bir başka iki göçmen İbrahim Bah ve Mohammed Jallow ile birlikte Birzebbuga’da bir futbol maçı izlemeye gitti. Hal Far açık mülteci toplanma merkezinden geri dönerken, saat 23.00’de üç kişiye ateş edildi. Bu üç kişi vuruldu, Bah ve Jallow yaralandı, ama Cisse öldü.

Fildişi Sahili’nden gelen 42 yaşındaki göçmen Lassana Cisse Souleymane o gece öldürüldü. O tek çocuğu olan bir babaydı. Malta’ya geldiğinde, çok sayıda göçmene yardım etmiş bir adamdı. Birçok kişi tarafından ‘Merhametli İnsan’ olarak tanımlanan birisiydi.

Atılan bu kurşunların arkasında kim vardı?

Francesco Fenech ve Lorin Scicluna. Her ikisi de Malta Silahlı Kuvvetleri’nde askerdi ve görevlerinden birisi de insanları korumaktı. İkisi de 18 Mayıs 2019’da tutuklandılar, Lassana cinayetiyle ve diğer iki kişiyi öldürme teşebbüsleriyle ilgili suçlamaları reddettiler ve suçsuz olduklarını iddia ettiler. Fenech ve Scicluna’nın avukatları, onlar için kefalet talebinde bulundu ve bu talep kabul edildi.

Çad’dan gelen bir göçmen olan May Malimi, aynı yılın Şubat ayında Hal Far’daki göçmen toplama merkezine yürüdüğü sırada bir araba çarpması sonucu bilincini yitirdi. Daha sonra hastaneye kaldırıldı ve orada iyileşti. Daha sonra Cisse cinayetinin zanlılarının, bu cinayete teşebbüs olayı ile ilgili de suçlandıkları ortaya çıktı.

Peki ya şimdiye kadar cinayet için ödedikleri bedel ne?

30.000 € depozito, 20.000 € kişisel teminat ve 19:00 – 06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı. Üzerinden iki yıl geçti ve delillerin toplanmasına hâlâ devam ediliyor ve onlara herhangi bir mahkumiyet verilmedi.

Bununla birlikte, Lassana’nın bedeni gömülmedi ve hâlâ huzura kavuşmadı. Olayın arkasındaki neden hâlâ belirsiz; ancak COVID-19 ile ilgili güncel durum bunu daha da kolaylaştırmıyor. Cesedi 2020 yılının Ocak ayında, Fildişi Sahili’ne uzun bir yolculuk yapmak için mahkeme tarafından gömülmek üzere serbest bırakıldı. Yine de, aradan geçen bir yıldan fazla bir süre sonra, vücudunun hâlâ Mater Dei’deki morgda olduğuna inanılıyor.

İki yıl sonra ailesi, arkadaşları ve hatta Lassana ile hiç tanışmayanlar onun için yas tutuyorlar. Çok erken kaybedilmiş bir hayat için yas tutuyorlar. Lassana’yı kaybeden bir sistem için yas tutuyorlar. Bir insanın hayatı nasıl bu kadar ucuz olur?

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz