15.9 C
Malta
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img
spot_img

Özlem Türeci-Uğur Şahin: AB’nin aşı yetersizliğini kapatmak için uğraşıyoruz

Uğur Şahin ve Özlem Türeci

2 Ocak 2021 / Malta

Dünyada ilk Covid-19 aşı onayını alan BioNTech’in kurucu CEO’su Uğur Şahin, aşının üretimini artırmak için ortağı Pfizer ile yoğun bir şekilde çaba sarf ettiklerini ifade etti. Şahin, henüz onay alamayan diğer aşı firmalarından kaynaklanan aşı açığını kapatmak için çalıştıklarını vurguladı.

BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin Spiegel dergisine verdiği röportajda, “Şu an durum tozpembe görünmüyor, başka onay alan aşı olmadığı için bazı aksaklıklar oluştu ve biz kendi aşımızla bu açığı da kapatmak zorundayız” diye konuştu.

Aşı yetersizliği AB’nin kararından kaynaklanıyor

Avrupa’da şu an görülen aşı yetersizliğinin AB’nin satın alma politikası ile ilgili olduğunu belirten Şahin, “Sanırım farklı firmaların yeterli sayıda aşı üreteceklerini düşündüler” diyerek birliğin BioNTech’ten çok fazla aşı almadığını söyledi.

Spiegel’e açıklama yapan Özlem Türeci de AB’nin karar alma mekanizmasındaki yavaşlığın büyük bir hata olduğunu söyledi. ABD, temmuzda BioNTech ve Pfizer’ın aşısından 600 milyon doz sipariş etmiş, AB ise ancak kasım ayında 300 milyonluk bir sipariş vermişti.

Türeci, “Bir noktada aşıları bu kadar hızlı dağıtamayacağımız belli oldu. O noktadan sonra aşıların siparişinin verilmesi için geç kalınmıştı” dedi.

Şahin, bu durumla ilgili olarak da, “Avrupa’da süreç, diğer ülkelerle olduğu kadar seri ve dolaysız işlemedi” ifadesini kullandı.

Kaynak: euronews

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz