19.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Oturum izni için 6 ay ikamet zorunluluğu artık yok!

28 Ocak 2022

Avrupa Birliği Adalet Divanı yurt dışında 6 aydan fazla kalan yabancının oturum hakkının iptal edilemeyeceğini belirterek birkaç günlük ikametin oturum hakkının korunabilmesi için yeterli olduğuna karar verdi.

Avusturya, bir Kazakistan vatandaşının yılın birkaç günü Avusturya’ya geldiğini tespit etmesi üzerine Kazakistanlı’nın oturum süresini uzatmak istemedi. Avusturya’nın oturum hakkını bu şekilde alamayacağını belirten Kazakistanlı konuyu yargıya taşıdı.

Avrupa Birliği’nde oturum izni olanların en az 6 ayı burada geçirmesini zorunlu tutan mevcut uygulamaya göre oturum izni uzatılmayan Kazakistanlı’nın davasına Viyana İdare Mahkemesi baktı.

Viyana İdare Mahkemesi tarafından Avrupa Birliği Adalet Divanı’na “Bir kişinin 12 ay içinde herhangi bir gündeki varlığı uzun süreli yurtdışı ikameti nedeniyle oturma iznini korumaya yeterli mi? Yoksa kişi birbirini takip eden 12 ay içinde belirli bir süre AB üyesi ülkede ikamet etmek zorunda mıdır?” sorusunu yöneltti.

Oturum hakkı uzatılması için 6 yaşadığı ülkede kalma zorunluluğu olmadığını belirten AB Adalet Divanı (ABAD) mahkemenin sorusuna ise “Birkaç günlük ikamet yeterli” cevabını verdi.

Mahkeme Adalet Divanı’nın kararına uyarak Avusturya’nın oturma süresini uzatması gerektiğine hükmetti.

Adalet Divanı’nın bu kararıyla artık yurtdışında 6 aydan fazla kalan insanların oturum hakları ellerinden alınamayacak. Yurtdışında yaşayan milyonlarca yabancıya örnek olacak karar bir çok davada kullanılacaktır.

Turizm Avrupa

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz