21.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

MSF, 80 Kişiyi Kurtardı, Bir Kişi Sağlık Durumu Nedeniyle Malta’ya Getirildi

Cumartesi günü, İnsan Hakları Örgütü Médecins Sans Frontières (MSF) tarafından işletilen Geo Barents gemisi tarafından 80 kişi güvenli bir şekilde kurtarıldı. Kurtarılan bireylerden biri sağlık durumu kötü olduğu için Malta’ya tahliye edildi.

MSF, Twitter’da yazdığı açıklamada, insanların ekibin gerçekleştirdiği iki kritik operasyon sırasında kurtarıldığını belirtti. Bir kişi arama kurtarma gemisinde ölü bulundu ve diğer bir kişi hayatını kaybetti. Kurtulanlarla birlikte seyahat eden üç kişinin ise kayıp olduğu bildiriliyor.

NGO, geminin, Frontex tarafından Libya kıyıları açıklarındaki terkedilmiş bir Tunus petrol platformundaki tehlikede olan insanlar hakkında paylaşılan bir uyarıyı değerlendirmek üzere harekete geçtiğini açıkladı. MSF daha sonra Alarm Phone’dan çevrede tehlikede olan bir lastik botu hakkında ikinci bir uyarı aldı.

60 kişi lastik bottan kurtarılarak güvenli bir yere getirildi, MSF burada bir göçmenin cansız bedenini buldu. Kritik durumda bulunan bir diğer kişi ise gemide bir süre sonra hayatını kaybetti.

MSF, İtalyan yetkililerinin talimatı üzerine Tunuslu meslektaşları ile koordinasyon sağlamaları gerektiği bilgisi üzerine petrol platformunda başka 19 kişiyi buldu. MSF’nin güncellemelerine göre, 19 kurtulan, botlarının su almaya başladığını ve platforma yüzdüklerini söyledi. MSF tarafından bulunmayan tekne içinde üç kişi kaldı.

NGO, kurtulanların gemide bakım gördüğünü açıkladı.

Pazar günü yapılan bir güncellemede, bir kurtulanın sabahleyin kritik sağlık belirtileri göstermesi üzerine derhal bir AFM helikopteri ile Malta’ya tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

Hükümet ve/veya Malta Silahlı Kuvvetleri, tıbbi tahliye ile ilgili bir güncelleme yapmadı.

MSF, İtalyan yetkililerini gemisine kurtulanların iniş yapabileceği ve uygun yardım ile birlikte insanca bir gömme yapılabilmesi için güvenli bir yer atamaya çağırdı.

 


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz