17.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 13, 2024
spot_img
spot_img

Mqabba’da Terk Edilen Taş Ocağı “Duyusal Parka” Dönüştürülebilir

Mqabba’da atıl durumdaki bir taş ocağının, doğadan ilham alan oyun ekipmanları ve yeşil çatı kanopileriyle donatılmış, duyusal bir parka dönüştürülmesi önerildi.

Project Green tarafından sunulan planlar, etkileşimli böcek ve arı oteli, hikaye anlatımı için uygun bir köşe, eğlenceli oyun alanları, masa tenisi masası, yürüyüş yolları ve çocukların hayal gücünü geliştiren temsili oyun ekipmanlarını içeriyor. Proje, “tal-Mithna” olarak bilinen bölgede hayata geçirilecek.

Project Green’in Proje Açıklama Bildirisi’nde, “Projenin amacı, çocukları ve ebeveynlerini doğayla yeniden buluşturmak ve onlara doğada oyun oynamanın sayısız faydalarını sunmak” ifadelerine yer verildi.

Öneri, yağmur suyunun bitki ve ağaçları sulamak için yeniden kullanılmasını sağlayan yeraltı rezervuarının kazılması ve inşa edilmesini içeriyor. Ayrıca, alanın çevresinde yağmur suyunu toplayarak yeraltı rezervuarına yönlendiren biyoswale alanları oluşturulması planlanıyor.

Teklif, çeşitli tozlaştırıcı ağaçların ekilmesiyle atıl taş ocağını yenileştirmenin yanı sıra, hem ekosisteme hem de topluma fayda sağlayan sürdürülebilir ve ekolojik açıdan zengin bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

Parkın hızlı açılıp kullanımına izin vermek için olgun ağaçların dikilmesi de öneriliyor.

Şu anda bakımsız durumda olan alan, geçmişte yapılan çeşitli müdahalelerden dolayı olumsuz etkilenmiş durumda.

Önerilen park alanı, 17. yüzyıldan kalma bir değirmenin yanına, mevcut taş ocağının hemen güneyine ve yine 17. yüzyıldan kalma Santa Katerina Şapeli ile yakınlardaki aynı azize adanmış bir nişin yakınlarına konumlanıyor.

Taş ocağı daha önce, ağırlıklı olarak Tal-Qroqq’ta bulunan Mater Dei Hastanesi’nin inşasından arta kalan inşaat ve yıkım atıklarıyla doldurulmuştur. Hükümet, daha önce ocağı öncelikle ağaçlandırma amacıyla belediyeye devretmiştir.

Kaynak: Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz