14.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

MIT asemptomatik COVID-19 hastalarını öksürük seslerinden saptayan yapay zeka modeli geliştirdi

 

2 Ekim 2020 / Malta

MIT, geliştirdikleri bi yapay zeka modeli ile öksürük seslerinden asemptomatik kişilerin yüzde 100’ü dahil olmak üzere COVID-19 tanısı almış kişilerin de yüzde 98,5’ini doğru bir şekilde tanımlamayı başardıklarını açıkladı.

Asemptomatik kişiler, normalden farklı olarak COVID-19’un bilinen semptomlarını göstermeden virüse yakalanmış olan hastalardır. Normalden farklı olarak herhangi bir belirti göstermedikleri için saptanmaları çok zordur ve daha çok insana virüs bulaştırma tehlikesi yayarlar.

Ancak yapılan bu son araştırma ile asemptomatik kişilerde de virüsün sebep olduğu değişikliklerin saptanabileceği kanıtlandı. Yapılan araştırma, asemptomatik kişilerin öksürüklerinin sağlıklı insanların öksürüklerinden farklı olduğunu gösterdi. Bu insan kulağıyla fark edilemeyecek bir durum ancak geliştirilen yapay zeka asemptomatik kişileri öksürük sesinden ayırt edebiliyor.

Araştırmacılar yapay zeka modelini eğitmek için dünyanın bir çok yerinden gönüllüler tarafından kaydedilmiş öksürük seslerini kullandılar. Gönüllüler, COVID-19 hastası olup olmadıkları, resmi bir kurum tarafından hastalık durumlarının onaylanıp onaylanmadığı, bir doktorun teşhis koyup koymadığı gibi bilgilerin olduğu bir anket doldurdular.

Nisan ayından bugüne, her bir kayıtta birkaç öksürük sesinin olduğu toplamda 70 binden fazla kayıt topladılar. Asemptomatik kayıtların da olduğu COVID-19 tanılı toplam 2 bin 500 kayıt elde ettiler. Yapay zeka modelini eğitmek ve test etmek için COVID-19 tanılı 2 bin 500 ses kaydıyla beraber rastgele seçtikleri başka bir 2 bin 500 ses kaydını birlikte kullandılar. Toplam kayıtların 4 bin adedini modeli eğitmek için geriye kalan bin adedini ise modeli test etmek için kullandılar.

Yapılan araştırmanın sonunda ise araştırmacılar, “Bunun, Covid’e sahip olduğunuzda, asemptomatik olsanız bile ses üretme şeklinizin değiştiğini gösterdiğini düşünüyoruz,” şeklinde açıklama yaptılar.

Araştırma ekibi bu yapay zeka modelini kullanıcı dostu bir uygulamaya çevirmeye çalışıyorlar. Eğer FDA onayı da alabilirlerse bu uygulama, COVID-19 için ücretsiz, efektif ve asemptomatik kişileri de yakalayabilecek bir ön tarama aracı olarak kullanılabilir.

Kaynak : MIT News

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz