16.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın yaşayan son İkinci Dünya Savaşı gazilerinden birisi 100 yaşına bastı

21 Mayıs 2021

Malta’nın yaşayan son İkinci Dünya Savaşı gazilerinden birisi 100 yaşına bastı. Malta’nın İkinci Dünya Savaşı gazilerinden olan Binbaşı Maurice Agius 100 yaşına girdi.

Gazinin doğum günü, Binbaşı Agius’un ikamet ettiği Simblija bakım evinde geleneksel bir Malta yemeği ile kutlandı.

Binbaşı Agius, 2018 yılında, daha çok Santa Marija konvoyu olarak bilinen Kaide Operasyonunun Malta’ya gelişinin yıldönümü vesilesiyle, The Malta Independent gazetesine röportaj vermişti.

Röportajında anlattığına göre 18 yaşındayken Haziran 1939’da orduya katılan Agius ve Adolf Hitler’in Almanya’sının 1 Eylül’de Polonya’yı işgalinden birkaç ay önce Territorials’a katılmış bir askerdi.

O sırada Agius, o zamanki Malta Kraliyet Üniversitesi’ne gidiyordu ve okula gideren ordu üniforması giyiyordu. Ancak babasından habersiz orduya katıldığı için bir süre ordudan ayrılmak zorunda kalan Agius, İtalya 10 Haziran 1940’ta Fransa ve İngiltere’ye savaş ilan edene kadar da ordu dışında kaldı.

Binbaşı Agius, Malta kuşatması süresince 2. Ağır Uçaksavar Alayı içinde Kraliyet Malta Topçu Birliğinde ve Benghajsa, Tigne, Ghajn Tuffieha, Rabat yakınlarındaki Dwejra ve Bezbizija gibi çeşitli silahlı mevzilerde görev yaptı.

Agius röportajında bir bombanın patlaması sonucu ölmekten saniyelerle kurtulduğuna dair anılarını da anlatmıştı.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz