20.9 C
Malta
Salı, Mayıs 21, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın doğal parkları

Malta’da, doğanın koruyucu kolları arasında saklı kalmış doğal parklar olduğunu biliyor muydunuz? Bu küçük ada ülkesi, zenginliklerini ve güzelliklerini açığa çıkaran bir hazine sandığı gibi.

Artık, size her hafta Malta’nın kucakladığı bir güzelliği sunmak için alacağım kalemi elime.

Bu haftanın konusu, Malta’nın doğal parkları.

Doğal parklar, adeta doğanın kalbinin atışını hissettiğimiz yerlerdir. Ormanlarının derin sessizliği, kuş seslerinin eşlik ettiği gölgeye çekilmiş patikaları ve göz alıcı manzaralarıyla, bu parklar bizi büyüler.

Dünyanın yalnızca biz insanlara ait olmadığının, bu dünyayı tüm canlılarla birlikte paylaştığımızın farkında olmamız gerekiyor hiç şüphesiz. Ruhumuzu ve bedenimizi beslemek için daima doğanın içine karışmalı, keşfetmeli ve onun değerini bilmeliyiz. Bu bilinç, doğanın korunmasının ne denli önemli olduğunu da vurgular bizlere.

Doğal çevrenin korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi, ekosistemlerin sağlıklı olması için hayati bir öneme sahip. Birçok bitki ve hayvan türü, doğal yaşam alanlarına bağımlı ve bu alanların korunması, türlerin hayatta kalması için oldukça kritik.

Bizler, bu adanın birer misafiri olarak, doğanın güzelliklerini koruma sorumluluğunu da taşımaktayız.

Gelin, bu sevimli Akdeniz adasında yer alan doğal parklara birlikte adım atalım ve doğanın büyüsüne kendimizi bırakalım. Onun içinde kaybolalım ve kendimizi bulalım…

Malta’nın beş tane doğal park bulunuyor. Bunlar;

  1. Bird Park 
  2. Filfla
  3. Ghadira Nature Reserve
  4. Malta Falconry Centre
  5. Tas-simar Nature Reserve 

BIRD PARK

Bird Park, Malta adasında bulunan bir kuş parkıdır. Kuş gözlemi yapmak, farklı kuş türlerini keşfetmek ve doğal yaşamı deneyimlemek isteyen ziyaretçilere hitap etmektedir. Çeşitli kuş türlerinin barındığı geniş bir alanı vardır.

Bu parkta, tropikal kuşlar, egzotik papağanlar, flamingolar, tukanlar, doğanlar, kartallar, atmacalar ve diğer çeşitli kuş türleri gibi farklı türlerin gözlemlenebileceği alanlar bulunmaktadır.

Park, ziyaretçilere kuşları daha yakından gözlemleme fırsatı sunmanın yanı sıra, doğal yaşam ve kuşların korunması konusunda farkındalık yaratmayı da amaçlamaktadır.

Ziyaretçiler, kuşların doğal yaşam alanları olan bölgede dolaşabilir ve onların davranışlarını ve özelliklerini daha iyi anlamak için vakit geçirebilirler.

Bird Park, kuşları sevenler, doğa meraklıları ve aileler için ilgi çekici bir mekândır. Ziyaretçiler parkta kuşlar hakkında bilgi alabilir, fotoğraf çekebilir ve güzel bir doğa ortamında vakit geçirebilirler.

Adres: Mdawra Road Burmarrad Nortwest Malta +356 9986 8608 birdparkmalta.com

FILFLA

Malta takımadalarının en küçük adacığıdır. Maltalılar arasında eşsiz bir doğal güzellik olarak kabul edilir ve Dingli Kayalıkları’ndan görülür.

Adı, bir zamanlar burada biber yetiştirildiğini gösteriyor.

Önemli bir doğal koruma alanıdır ve endemik bitki türleri ve deniz kuşları gibi nadir ve korunan türleri barındırır. Adada yapılan araştırmalar, çevre koruması ve biyolojik çeşitlilik üzerine çalışmalara da katkı sağlamaktadır.

Ancak, genel olarak ziyaret edilebilir bir turistik nokta olmadığını belirtmek gerekiyor. Adacık korumalı bir sitedir ve bu nedenle ona erişim kısıtlıdır. Doğal erozyon nedeniyle de tehlikelidir.

1950’lerde İngiliz kuvvetleri bu adacığı hedef tatbikatı için kullanmışlar. Bir zamanlar burada, fırtınaya şaşıran balıkçıların sığınabileceği küçük bir kilise varmış.

Adacığı fiilen ziyaret edemeseniz de bir tekneye binip etrafını dolaşabilirsiniz.

GHADIRA NATURE RESERVE

Burası, Malta’nın kuzeybatısında bulunan en ilginç doğa koruma alanlarından biri.

‘Ghadira’ adı; ötücü göçebe kuşlar arasında popüler ve su kuşları için önemli bir sulama ve beslenme alanı olan, alçakta bulunan sulak alanı ifade eder. Ghadira, Malta’nın en büyük ve en önemli doğal sulak alanlarından biridir.

Ghadira Nature Reserve, göller, bataklıklar, tuzcul alanlar, sazlıklar ve çayırlıklar gibi farklı ekosistemlere sahiptir.

Koruma alanı, ziyaretçilerin doğal yaşamı daha yakından gözlemleyebilmeleri için yürüyüş parkurları ve gözlem kuleleri gibi imkanlar sunar. Bu sayede, flamingolar, balıkçıl kuşları, bataklık tavşanları, çeşitli ördek türleri ve diğer su kuşlarını izleme fırsatı elde edebilirsiniz.

Ghadira Nature Reserve aynı zamanda çevre eğitimi ve farkındalık programları da düzenlemektedir. Bu programlar, ziyaretçilere doğal yaşamın korunması, ekosistemlerin önemi ve kuşların göç hareketleri gibi konularda bilgi vermeyi amaçlar.

Ulaşılması ve ziyaret edilmesi kolaydır. Yılın zamanına bağlı olarak her türlü kuşu ve diğer vahşi yaşamı doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz.

Ancak, ziyaret öncesi Ghadira Nature Reserve’ın resmî web sitesini veya yerel turizm kaynaklarını kontrol etmek, güncel bilgilere ve ziyaretçi düzenlemelerine ilişkin detaylara ulaşmak için önemlidir. Böylelikle, ziyaretinizi planlarken en güncel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Adres: Triq Il-Marfa Mellieha Northwest Malta +356 7955 4347 birdlifemalta.org

MALTA FALCONRY CENTRE

Burası, takımadaların eski doğancılık geleneğinden esinlenerek Malta’da kurulan ilk yırtıcı kuş merkezidir. Bu merkez, şahin avcılığının tarihini, geleneklerini ve tekniklerini tanıtmayı amaçlar. Ziyaretçilere şahin avcılığıyla ilgili bilgiler verilir ve bu antik sporun önemi ve değeri hakkında farkındalık yaratılır. Ayrıca, kuşların doğal yaşamlarını koruma çabaları ve şahin avcılığıyla ilgili koruma önlemleri hakkında bilgiler de paylaşılır.

Sicilya Kralı II. Frederick, 13. yüzyılda Malta’yı şahinler için bir üreme alanı olarak kullandı ve yerel olarak yetiştirilmiş şahinleri diğer soylulara ve hükümdarlara hediye etti. Malta, İmparator V. Charles tarafından tımar olarak St John Şövalyeleri Tarikatı’na verildikten sonra, onlardan bir Malta şahini şeklinde yıllık bir haraç ödemeleri bekleniyordu.

Malta Falconry Centre’da, ziyaretçiler şahinleri yakından gözlemleme ve onlarla etkileşim kurma fırsatına sahiptir. Ayrıca, ziyaretçilerin şahinlere yaklaşması ve fotoğraf çekmesi de genellikle mümkündür.

Ancak, ziyaret öncesi Malta Falconry Centre’ın resmî web sitesini veya yerel turizm kaynaklarını kontrol etmek, ziyaret saatleri, gösteri programları ve diğer detaylar hakkında güncel bilgilere ulaşmak için önemlidir. Böylece, ziyaretinizi planlarken en güncel ve doğru bilgilere sahip olabilirsiniz.

Adres: Triq L-Imqabba Siggiewi South Malta +356 2146 0985 

TAS-SIMAR NATURE RESERVE

Tas-Simar Nature Reserve, Malta’nın doğusunda, Xemxija Koyu’nun kıyısında bulunan bir doğal koruma alanıdır. Bu doğal rezerv, çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapar ve ziyaretçilere doğal yaşamı keşfetme fırsatı sunar.

Tas-Simar, bakımlı tarım arazileri ile çevrilidir. Göçmen kuşlar, rezerv içindeki yemyeşil çevrenin ve sulak alanların tadını çıkarmak için burada dururlar. Alan bir dizi küçük açık havuz, sazlık ve ağaçla bezenmiştir ve vahşi yaşamla doludur.

Doğal rezerv, özellikle kuş gözlemcileri için ilgi çekicidir. Göçmen kuşların uğrak noktalarından biri olan Tas-Simar Nature Reserve, flamingolar, balıkçıl kuşları, martılar, kırlangıçlar ve diğer su kuşları gibi çeşitli türlerin gözlemlenmesine olanak sağlar.

Tas-Simar Nature Reserve, koruma altına alınmış kıyı ekosistemlerinin korunmasına yönelik çabalara destek sağlar. Burada, deniz kıyısında yer alan kayalıklar, kumul alanları, deniz tabanı ve sazlıklar gibi çeşitli habitatları keşfedebilirsiniz.

Ziyaretçiler, rezervde yürüyüş yapabilir, doğa yürüyüşü parkurlarını takip edebilir ve çevredeki doğal güzellikleri keşfedebilir. Ayrıca, doğal rezervin çevresindeki plajlarda denize girebilir ve dinlenebilirsiniz.

Tas-Simar Nature Reserve, doğa sevgisi olan ziyaretçiler için huzurlu bir kaçış noktası sunar. Burada doğanın güzelliklerini keşfedebilir, endemik bitki türlerini gözlemleyebilir ve doğal yaşamın korunması konusunda farkındalık geliştirebilirsiniz.

Ancak, ziyaret öncesi Tas-Simar Nature Reserve’ın resmî web sitesini veya yerel turizm kaynaklarını kontrol etmek, ziyaret saatleri, erişim düzenlemeleri ve diğer detaylar hakkında güncel bilgilere ulaşmak için önemlidir. Böylece, ziyaretinizi planlarken en güncel ve doğru bilgilere sahip olabilirsiniz.

Adres: Triq il-Pwales St. Paul’s Bay Northwest Malta +356 7953 8122 birdlifemalta.org

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz