16.9 C
Malta
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın Azure Window kaya oluşumu 4 yıl önce çöktü

09.03.2021-Sevim Bakar/Malta

Dwejra Penceresi olarak da bilinen Azure Window (Penceresi) , Gozo adasında 28 metre yüksekliğinde (92 ft) doğal bir kemerdi. Malta açıklarında iç deniz ve mantar kayası yakınlarındaki Dwejra Körfezi’nde bulunan kireçtaşı özelliği, 8 Mart 2017’de fırtınalı havalardan ötürü çökene kadar adanın başlıca turistik yerlerinden biriydi.

Denizden yükselen ve uçuruma yatay bir levha ile bağlanan bir sütundan oluşan kaya oluşumu, muhtemelen 19. yüzyılda bir deniz mağarasının çökmesiyle oluşmuştur. Son çöküş, kireçtaşı kemerinin büyük bölümlerinin kırıldığı ve denize düştüğü bir asırlık doğal erozyonu takip etti.

Jeologlar uzun zamandır düşeceğinden şüpheleniyorlardı ve insanların doğal köprüde yürümesini yasaklamışlardı.

Malta için sayısız turizm reklamında yer alan yapı, Game of Thrones televizyon programı da dahil olmak üzere birçok film setine sahne oldu.

Malta adaları, tamamen veya kısmen Malta’da yaklaşık 100 uzun metrajlı filmin çekildiği 1925’ten beri film endüstrisi ile ilgilenmektedir. İlk filmin adı “Denizin Oğulları” idi.

Azure Window (Penceresi) ve çevresini içeren çeşitli uzun metrajlı filmler ve diziler.

– Clash of the Titans- Titanların Savaşı, 1981’de yayınlandı.

– The Count of Monte Cristo- Monte Cristo Kontu, 2002’de piyasaya sürüldü.

– The Odyssey ‘, 1997’de bir Amerikan televizyon mini dizisi.

– Game of Thrones, Nisan 2011 ile Mayıs 2019 arasında yayınlanan bir drama televizyon dizisidir.

– Sing Handed- Ellili yılların başlarında

– Actor III-Aktör III, 1985’te.

– Among Wolves- Kurtlar Arasında, 1985’te.

– Christopher Columbus – 1992’de yayınlanan keşif.

– Nonsolomoda için belgesel sahneler, Mediaset’in Rete 4 ve Canale 5’te gösterilen bir İtalyan programı.

– The First Eden-İlk Cennet: Akdeniz’in tarihini ve kültürünü araştıran Akdeniz İnsan Dünyası.

– The Mountain of Diamonds – İtalyan / Fransız yapımı.

Game Of Thrones Azure Penceresi

Azure Window (Penceresi), HBO’nun fantezi dizisi Game Of Thrones’un çekim yerlerinden biriydi. Bu konum, Sezon 1’de Khal Drogo (Jason Momoa) ve Daenerys’in (Emilia Clarke) Dothraki düğününü çekmek için kullanıldı.

Çöktüğü gün olan 8 Mart – kara gün olarak tanındı. Turistler çöküşü büyük bir kayıp olarak gördü – ancak dalgıçlar için öyle değil!

Pencerenin çökmesinden sonra Azure Körfezi, Akdeniz’in en popüler dalış alanlarından biri olarak alevlerden yükselen bir anka kuşu gibi, Azure Window (Penceresi) Azure Boulders (Kayalar) olarak yeniden doğdu – ve Akdeniz’in en sıcak dalış alanlarından biri! Su altında 16 metreden 100 fitten fazla derinliğe kadar değişen keskin kenarlı kireçtaşı parçaları, tüplü dalıştan hoşlanan turistleri çeken bir geçiş yolları ağı oluşturdu.

Dwejra Körfezi, hala Gozo sahilinin muhteşem manzarasını seyrediyor. Harika bir yürüyüş için mükemmel bir ortam ve bazı tatil fotoğrafları için iyi bir yer yaratır! Kayalık uçurumlar ve deniz manzarası muhteşem bir manzara oluşturur.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz