14.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img
spot_img

Malta’nın Ağustos Ayı Enflasyonu %4’e Geriledi

Ulusal İstatistik Ofisi (NSO), Ağustos 2023 enflasyon verilerini Pazartesi günü açıkladı. RPI tarafından ölçülen yıllık enflasyon oranı, Temmuz ayındaki %4,7 seviyesinden düşerek %4,0’a geriledi.

Sektörel bazda en yüksek yıllık enflasyon oranları, Ağustos ayında Gıda sektöründe %9,3 ve Konut sektöründe %8,7 olarak kaydedildi. Diğer yandan, Ulaştırma ve Haberleşme sektörü (-2,7) ile Giyim ve Ayakkabı sektörü (-1,1) en düşük yıllık enflasyon oranlarına sahipti.

Ağustos 2023’te yıllık enflasyon üzerindeki en büyük artış, Gıda Endeksi’nde (+2,00 puan) görüldü. Bu artışın temel nedeni yüksek paket servis fiyatlarıydı. Konut Endeksi (+0,69 yüzde puan) ve Diğer Mal ve Hizmetler Endeksi (+0,53 yüzde puan) de yıllık enflasyon üzerinde önemli etkilere sahipti; bu etkiler ev bakım hizmetleri ve sigorta fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmaktaydı.

Öte yandan, yıllık enflasyonu aşağı çeken etkiler, Ulaştırma ve İletişim Endeksi’nde (yüzde -0,59 puan) ve Giyim ve Ayakkabı Endeksi’nde (yüzde -0,07 puan) gözlendi. Bu durum, kara taşımacılığı hizmetleri ve hazır giyim fiyatlarındaki düşüşleri yansıtmaktadır.

Ağustos 2023’te Gıda Endeksi, %9,3’lük yıllık enflasyon oranıyla öne çıktı. Restoran hizmetleri ve paket servis dışındaki gıda ürünleri yıllık %10,2 artış gösterirken, restoran hizmetleri ve paket servisi %6,8’lik yıllık artış kaydetti.

Ulaştırma ve İletişim Endeksi ise %2,7’lik yıllık düşüşle en düşük enflasyon oranına sahipken, Ulaştırma %2,4’lük ve İletişim ise %3,8’lik yıllık düşüş gösterdi.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz