20.9 C
Malta
Salı, Mayıs 21, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Yarı Sentetik Kannabinoid ( Kenevir ) Ürünlerinin Yaygınlaşmasıyla İlgili Endişeler Artıyor

Malta’daki Cannabis Sorumlu Kullanım Otoritesi (ARUC), özellikle mağazalarda ve çevrimiçi platformlarda hexahydrocannabinol (HHC) olarak bilinen yarı sentetik kannabinoid ürünlerinin artan bulunabilirliği konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.

Bu yükselen trend, ARUC’u bu ürünlerle ilişkilendirilen potansiyel risklere dikkat çekmeye sevk etti.

HHC, aynı zamanda HXC veya THC-Mix olarak bilinir, cannabidiol (CBD) ve düşük-THC kenevirinden çıkarılan yarı sentetik bir kannabinoiddir.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), HHC’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uyuşturucu piyasasında 2021’in sonlarına doğru ortaya çıktığını belirtti. HHC’nin, özellikle yüksek dozlarda THC ile benzer rapor edilen psikoaktif etkilere sahip olan cannabis ve Tetrahidrokannabinol (THC) ürünlerine bir alternatif olarak açıkça satıldığına dikkat çekti.

ARUC, bu ürünlerin 2021 Sayılı LXVI Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmediğini ve bunların cannabis bitkisinin doğal olarak oluşan fitokannabinoidler olmadığını vurguluyor. HHC’nin düzenlemelerinin eksikliği ve sentetik yapısı, üretim süreçleriyle ilgili potansiyel riskler konusunda endişelere neden oluyor; bu riskler arasında çıkarma kalıntıları, sentetik yan ürünler ve ağır metallerin izleri yer alıyor.

EMCDDA, 2023’ün 31 Mart’ına kadar HHC’nin, 20 Avrupa Birliği (AB) Üye Devleti ve Norveç genelinde çeşitli ürünlerde tanımlandığını bildirdi. Bu ürünler arasında HHC’nin püskürtüldüğü veya karıştırıldığı düşük-THC kenevir (hemp) çiçekleri ve reçineler, vape ürünleri ve yenilebilirler bulunmaktadır.

ARUC, önümüzdeki haftalarda uzman çok disiplinli bir Danışma Komitesi oluşturmayı planlıyor ve benzer zorluklarla karşılaşan diğer AB ülkeleri ile diyaloga geçmeyi hedefliyor. Bu işbirliği, yarı sentetik kannabinoid ürünleri ile ilgili ortaya çıkan sorunları ele almayı ve potansiyel çözümleri araştırmayı amaçlamaktadır.

Bu yeni psikoaktif maddelerin düzenlenmemesi ve HHC’nin sağlık etkileri üzerine yapılmış çalışmaların eksikliği göz önüne alındığında, ARUC, halkı sentetik ve yarı sentetik düşük THC ürünleriyle karşılaştıklarında dikkatli olmaya çağırıyor.

Böyle ürünlerin tüketimi ile ilişkilendirilen bilinmeyen ve potansiyel olarak yüksek sağlık risklerini tanımak son derece önemlidir, yetkililer ekledi.


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz