19.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 16, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da tarihi Türk şehitliğine inşaat gölgesi!

05 Ocak 2022

Türkiye Valetta Büyükelçiliği, 1. Dereceden Anıt olarak tescilli Marsa’daki tarihi Türk şehitliğinin yanındaki alana endüstriyel bir komleks inşa edilmek istenmesine karşı çıkarak komisyonun projeyi reddetmesini istedi.

Marsa’da koruma altındaki tarihi Türk şehitliğinin bitişiğindeki 5 bin 320 metrekarelik bir alanda 67 sanayi garajı ve iki katlı bir kompleks için yapılan başvurunun onaylanmasının önerilmesi üzerine Türkiye Valetta Büyükelçiliği bir açıklama yaptı.

Malta Today gazetesine konuşan Elçilik danışmanı Muzaffer Yüksel 2016 ve 2019’da benzin istasyonu ve sanayi komleksi inşa girişimlerinin Türkiye ve Malta’nın ortak çabasıyla bertaraf edildiğini hatırlatarak “Şimdi bu gelişmenin yaşanmasından ciddi endişeliyiz ve hayal kırıklığı yaşıyoruz” dedi.

Sultan Abdülaziz’in isteği üzerine inşa edildi

Malta’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden olan tarihi şehitlik için “Gelecek nesiller için gururla yaşatılacak olan Türkiye ile Malta arasındaki ebedi dostluğun sembolü” ifadesini kullanan elçilik sözcüsü Yüksel, öneriyi mimar Galizia’nın istisnai mirasına ihanet olarak nitelendirdi.

Türk şehitliğinin olağanüstü mimari değeri ve tarihi ilgisi ile bu miras binayı 1. Derece anıt olarak listelenmesi Planlama Otoritesi tarafından kabul edilmişti.

Şehitlik, Sultan Abdülaziz’in 1867’de İngiliz yönetimindeki Malta’yı ziyareti sırasında isteği üzerine inşa edilmiş ve 1873-74 yıllarında ünlü Maltalı mimar Emmanuele Luigi Galizia tarafından tasarlanmıştır. Mezarlığa, abartılı Oryantalist tarzı nedeniyle ‘Osmanlı Tac Mahal’ veya Malta’nın Tac Mahal’i denir.

Planlama komisyonu, tarihi anıt üzerindeki etkiyle ilgili endişeler nedeniyle planlarda revize talep ederek projeyle ilgili kararı ertelemişti. 26 Ocak’ta nihai kararın verilmesi bekleniyor.

Malta Today

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz