16.9 C
Malta
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da son on yılın en yüksek enflasyonu kaydedildi

12 Ağustos 2022

Merkez Bankası raporuna göre, 2021 Aralık ayında yüzde 2.6 olan enflasyon 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.5’e yükselerek son on yılın en yüksek enflasyon artışı kaydedildi.

Merkez Bankası, bunun 2012’den bu yana görülen en yüksek enflasyon oranına işaret ettiğini ancak Malta’daki fiyat artışlarının hala Euro Bölgesi seviyelerinin altında olduğunu açıkladı.

Malta’daki enflasyonun ana itici güçlerini eğlence ve kişisel bakımla ilgili hizmet fiyatlarındaki artışlar olduğunu belirten Merkez Bankası raporunda, 2022 Ocak-Mart döneminde restoran ve kafelerde fiyatların yüzde 6.7 arttığı belirtildi.

Gıda enflasyonunun ise yılın ilk çeyreğinde artarak Mart ayında yüzde 7,2’ye ulaştığını ifade eden Merkez Bankası, gıda enflasyonundaki artışın baş sebebini ekmek ve tahılların yanı sıra süt ürünleri ve ardından et fiyatlarındaki yükseliş olarak açıkladı.

Avrupa’nın aksine, elektrik, gaz ve ulaşım fiyatları hükümetin enerji fiyatlarını sabit tutması sebebiyle Mart’a enerji enflasyonu değişmedi.

Konut fiyatları, Aralık 2021’de yüzde 4,5 olan konut enflasyonu bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7’ye yükseldi. Artışa rağmen Malta’da konut fiyat enflasyonu yüzde 9.8 olan Euro Bölgesi konut enflasyon ortalamasının altında kaldı.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz