20.9 C
Malta
Pazar, Mayıs 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Ötenazi Tartışması: Halkın Çoğunluğu Doktor Destekli Ölüme Evet Diyor

Malta’da Times of Malta gazetesinin gerçekleştirdiği yeni bir kamuoyu yoklaması, ülkede ötenazi konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Ankete katılanların neredeyse üçte ikisi (%62), ölümcül hastalığı bulunan yetişkin hastalara yaşamlarını sonlandırmada yardımcı olması için doktorların yetkilendirilmesini destekliyor. Ötenaziye karşı çıkanların oranı ise %28’de kalıyor. Geri kalan %10’luk kısım ise kararsız olduklarını ifade ediyor.

Esprimi araştırma şirketi tarafından Nisan ayı başlarında gerçekleştirilen ankete 600 kişi katıldı. Ankete katılanlara, 18 yaşından büyük ve ölümcül hastalığı bulunan hastaların yaşamlarını sonlandırmalarına, belirli koşullar karşılandığında doktorların yardımcı olmasının yasal olup olmadığı soruldu.

Anket, toplumda yaşa göre ötenazi konusundaki görüşlerde farklılık olduğunu da ortaya koyuyor. 55 yaşın altındaki seçmenlerin tamamı ötenazinin yasallaştırılmasını güçlü bir şekilde destekliyor. Genç seçmenler arasında bu oran %68’in altına düşmüyor. Ancak bu destek oranı 55-64 yaş grubunda %49’a, 65 yaş üstü seçmenlerde ise daha da düşerek %40’a geriliyor. 65 yaş üstü seçmenler ise ötenaziye en fazla karşı çıkan kesim olarak öne çıkıyor. Bu yaş grubunda ötenaziye hayır diyenlerin oranı %48’i bulurken, evet diyenlerin oranı ise sadece %40’ta kalıyor.

Anket ayrıca kadın ve erkek seçmenlerin konuya bakış açılarında da farklılık olduğunu ortaya koyuyor. Kadın seçmenlerin %58’i doktor destekli ölüme onay verse de, erkeklere kıyasla daha çekingenci bir yaklaşım sergiliyor.

Malta’nın iki ana siyasi partisi olan İşçi Partisi (PL) ve Milliyetçi Parti (PN) seçmenleri arasında da konu ile ilgili görüş ayrılıkları görülüyor. Ankete katılan PL seçmenlerinin neredeyse dörtte üçü (%69) ötenaziyi desteklerken, yalnızca %28’i karşı çıkıyor.

PN seçmenleri ise konuya daha temkinli yaklaşıyor. Bu seçmenlerin %48’i ötenazinin yasaklanmasını savunurken, %46’sı ise yasallaştırılmasını istiyor. Anket, özellikle genç ve yaşlı PN seçmenleri arasında nesiller arası uçurumu da gözler önüne seriyor. PN’nin ötenaziye olan muhalefeti çoğunlukla 65 yaş üstü seçmenlerinden kaynaklanıyor. Bu yaş grubundaki PN seçmenlerinin %71’i ötenazinin yasaklanmasını talep ediyor. Buna karşın, aynı yaş grubundaki İşçi Partisi seçmenlerinin üçte birinden azı ötenaziye karşı çıkarken, yarısından fazlası ise bu önleme destek veriyor. Öte yandan, 35 yaşın altındaki PN seçmenlerinin üçte ikisi ise ötenazi uygulamasının hayata geçirilmesini arzu ediyor.

Bu anket sonuçları, Malta’da ötenazi konusundaki tartışmanın alevlenmesine neden olurken, halkın çoğunluğunun doktor destekli ölüme sıcak baktığını ortaya koyuyor. Ancak toplumda yaş ve siyasi görüşe göre farklı bakış açılarının da varlığı görülüyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz