18.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Maaşlarda Cinsiyet Farkı: Kadınlar Erkeklerden 158 Euro Daha Az Kazanıyor!

Malta Ulusal İstatistik Ofisi (NSO) tarafından yayınlanan yeni verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde kadın çalışanlar erkeklerden 158 Euro daha az kazandı.

Malta Çalışma Ofisi için yapılan NSO araştırması, işgücüne, mesleklere ve cinsiyete göre dağılıma ve son çeyrekte elde edilen maaşları inceledi. Araştırmanın sonucu, analiz edilen her yaş grubunda erkeklerin istihdam oranının kadınlardan daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Aslında, 2023’ün Ekim-Aralık ayları arasında erkeklerin ortalama aylık maaşı 1.905 Euro iken, kadınların ortalama aylık maaşı 1.747 Euro oldu.

Ancak her iki cinsiyetin de haftalık çalışma saatleri neredeyse aynıydı. Erkekler tam zamanlı çalışmalarda ortalama 1,2 saat daha fazla çalışırken, kadınlar ise kısmi zamanlı çalışmalarda ortalama 1 saat daha fazla çalışıyor.

En büyük maaş farkı, Ekim-Aralık ayları arasında kadınların erkeklerden neredeyse 600 Euro daha az kazandığı finans ve sigorta sektöründe görüldü. Öte yandan en küçük maaş farkı ise kadınların erkeklerden 59 Euro daha az kazandığı mesleki, bilimsel, teknik, yönetim ve destek hizmetleri sektöründe yaşandı.

İstatistikler ayrıca, ‘zanaat ve ilgili meslekler’, ‘makine ve tesisat işletmenleri’ ve ‘vasıflı tarım, orman ve balıkçılık işçileri’ gibi meslek gruplarının çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğunu, ancak ‘büro memurları’, ‘profesyoneller’ ve ‘hizmet ve satış çalışanları’ gibi diğer gruplarda ise kadınların çoğunlukta olduğunu ortaya koydu.

NSO’nun kayıtlı istihdamla ilgili başka bir çalışması, Ekim 2022’den bu yana kayıtlı tam zamanlı istihdamda %8 artış olduğunu gösteriyor. Erkeklerde tam zamanlı istihdam %8,5 artarken, kadınlarda ise %7,3 arttı. Birincil iş olarak kısmi zamanlı çalışma da toplamda %4,3 arttı.

Genel olarak, 15-64 yaş grubundaki her 100 kişiden 79’u istihdam edildi. Raporda, “Bu yaş grubundaki erkeklerin istihdam oranı %85,5 iken kadınlarda ise %71,4 oldu. Hem erkekler hem de kadınlar için en yüksek istihdam oranı 25-34 yaş arasındaki kişilerde kaydedildi” denildi.

Kaynak: Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz