15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Maaşlar Durgunlaştı: Çalışanlar Kazanamıyor!

KPMG tarafından yayımlanan Malta Ekonomik Görünüm raporu çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Malta ekonomisi son yıllarda nispeten güçlü bir büyüme kaydetse de, bu durum çalışanlara yansımadı.

Rapora göre, enflasyon hesaba katıldığında ücretler 2018 yılından bu yana neredeyse hiç artış göstermedi. Düşük işsizlik oranı genellikle maaşlarda yükseliş baskısı yaratırken, Malta’da durum farklı seyrediyor.

Gerçek anlamda maaşlar, yani enflasyonun etkisi çıkarıldıktan sonra kalan ücret miktarı, son yıllarda durgunlaştı ve hatta geçen yıl gerileme kaydetti. Malta’daki maaş artışı, 2023 yılında sadece %1,5 olarak gerçekleşti. Bu oran, tüm Avrupa Birliği içerisinde en düşük artış oranı oldu. Üstelik enflasyon bu artışı dahi aşarak maaşların reel anlamda erimesine sebep oldu. Sonuç olarak, maaşlar gerçek anlamda 2018 yılı seviyelerinde seyretmeye devam ediyor.

Raporda enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl düşüş eğiliminde olduğu belirtilse de, asıl soru işaretinin hükümetin enerji üzerinde uyguladığı maliyetli sübvansiyonlar olduğu vurgulanıyor. Bu sübvansiyonlar enflasyonu olması gereken seviyenin altında tutmada önemli bir rol oynasa da, gelecekte kaldırılması durumunda ücret eğilimleri üzerinde ciddi bir etkisi olabilir.

Muhalefetteki Milliyetçi Parti, rapora sert tepki gösterdi. Gölge Kabine’de hayat pahalılığı ile sorumlu milletvekili Ivan Castillo, enflasyonla etkin bir şekilde mücadele edilememesinin, zaten düşük ücretle çalışan 60.000’den fazla kişinin maaşlarını dondurduğunu belirtti. Castillo hükümetin “çalışanları, özellikle de hatalarının bedelini ödeyen en savunmasız kesimleri fena halde yüzüstü bıraktığını” söyledi.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz