20.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 20, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Gençlerin Konut Edinme Mücadelesi: İşte Yeni Araştırma Sonuçları

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, ortalama gelire sahip genç bekar bireyler, mevcut gayrimenkul piyasasındaki mülklerin %95’ini karşılayamıyor.

Analize göre, yaklaşık olarak Malta’daki ortalama gelir seviyesini temsil eden 21.000 Euro’luk bir yıllık gelire sahip genç bir birey, sadece maksimum 171.000 Euro değerinde bir gayrimenkul satın alabilir durumda.

Şu anki piyasada, bitmiş dairelerin yalnızca %5,2’si bu gelir düzeyine uyan genç bekar bireyler için uygun seçenekler sunuyor.

Bu veriler, Muhasebe devi KPMG tarafından sunulan bir analiz ile ortaya konuldu. Analiz, şirketin Malta’daki inşaat sektörü ve emlak piyasası ile ilgili yıllık raporunun lansmanı sırasında paylaşıldı.

Analiz, bu zorlukların Malta emlak piyasasının erişilebilirliğine ilişkin devam eden endişelere ışık tuttuğunu belirtti.

Çiftler için de Zorlu bir Durum

KPMG’nin Malta Müdürü Steve Stivala, çiftlerin durumlarının biraz daha iyi olduğunu, ancak uygun bir ev bulmak için önemli tavizler vermeleri gerekebileceğini belirtti.

Araştırma aynı zamanda “temel işlerde” çalışan bir genç çiftin, piyasadaki mülklerin %60’ından fazlasını karşılayamayacağını ortaya koydu. Asgari ücretle çalışan çiftler için bu oran oldukça düşük, sadece %4,4.

Yine de, Stivala, Malta’da konutların satın alınabilirliğinin son yıllarda çok fazla artmadığını gösterdi. Ortalama bir mülkün maliyeti 2022 yılında ortalama ücretin 15,4 katıydı, ancak bu yıl biraz düşerek 14,6 katına indi.

Daha Küçük Dairelere İhtiyaç Var

Toplu Konut İdaresi CEO’su Matthew Zerafa, inşaat sektörünün taleplere daha iyi yanıt vermesi gerektiğini ve daha fazla tek yatak odalı dairelerin geliştirilmesine izin vermek için planlama politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Malta Geliştiriciler Birliği Başkanı Michael Stivala, geliştiricilerin daha fazla emek harcamaları ve yaptıkları işin sakinlerine etkilerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Konferansta eleştirilere sert yanıt veren bazı katılımcılar, inşaat sektörünün yerel sakinler üzerindeki etkisini daha iyi anlaması gerektiğini belirtti.

İnşaat Sektörüne “Fren” Uygulanmalı

Milletvekili Alfred Sant, inşaat sektörünü sert bir şekilde eleştirerek, “sektöre fren uygulanması” gerektiğini belirtti ve ülkenin topraklarının israf edilmesinin durdurulması gerektiğini söyledi.

Ekonomist ve BOV Başkanı Gordon Cordina da benzer bir görüşü paylaştı ve inşaat sektöründeki sorunların çözümü için geniş bir fikir birliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz