21.9 C
Malta
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Enflasyon Oranı Yeniden Euro Bölgesi Ortalamasının Altında

Malta’nın yıllık enflasyon oranı, önceki ayın %5.6’sına kıyasla Ağustos ayında %5.0’a düştü. Bu da ülkenin enflasyon oranını bir kez daha euro bölgesi ortalamasının altına çekti.

Salı günü yayımlanan Eurostat verilerine göre, euro bölgesindeki enflasyon oranı da %5.2 gibi sadece 0.1 puanlık bir düşüşle azaldı.

AB’nin yıllık enflasyon oranı daha yüksek, %5.9’dur, çünkü AB içindeki en yüksek enflasyon oranları genellikle euro bölgesi dışında kaydedilmektedir.

Macaristan, AB’nin en yüksek enflasyon oranını %14.2 ile bildirdi, ancak bu yine de bir önceki ay bildirilen %17.5’lik orana göre oldukça düşüktü.

İkinci en yüksek oran Çekya (%10.1) tarafından bildirilirken, onu Slovakya (%9.6) – en yüksek enflasyon oranına sahip euro bölgesi ülkesi – Polonya (%9.5) ve Romanya (%9.3) izledi.

En düşük enflasyon oranı, %2.4 ile Danimarka ve İspanya’da bildirildi.

AB, enflasyonu üye devletler arasında karşılaştırılabilir verilere izin veren standartlaştırılmış bir yöntem olan Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre ölçmektedir.

Aynı gün Eurostat verileriyle yayımlanan Malta Ulusal İstatistik Ofisi’nin istatistikleri, yıllık enflasyon üzerindeki en büyük yükseliş etkisinin gıda ve alkolsüz içecekler endeksinde kaydedildiğini doğruluyor, bu büyük ölçüde fırın ürünlerinin yüksek fiyatlarından kaynaklanmaktadır.

Daha yüksek restoran fiyatları, restoranlar ve oteller endeksinde ölçülen ikinci en büyük etkiyi yaratırken, daha yüksek kiralar, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar endeksinin üçüncü en büyük yükseliş etkisini oluşturdu.

Hükümetin, şimdiye kadar yüz milyonlarca euroya mal olan yakıt ve elektrik üzerine ağır sübvansiyonları, yükselen enerji maliyetleri, Avrupa’nın büyük bir kısmında enflasyonun ana nedenlerinden biri olmuştur.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz