15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Enflasyon Düştü Ama AB Ortalamasının Üstünde Kalmaya Devam Ediyor

Avrupa Birliği genelinde şubat ayında enflasyon oranları düşüşe geçti ve Malta da bu akımdan geri kalmadı. Ancak Eurostat verilerine göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı %3 seviyesinde seyrederek AB ve Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde kalmaya devam ediyor.

Malta’nın uyumlulaştırılmış tüketici fiyat endeksi (HICP) kullanılarak ölçülen yıllık enflasyon oranı, şubat ayında bir önceki aya göre 0,7 puanlık düşüş gösterdi. Bu düşüş, AB genelinde kaydedilen en önemli enflasyon azalışlarından biri olarak öne çıkıyor. Fakat bu düşüşe rağmen Malta’nın enflasyon oranı, %2,8’lik AB ortalamasının ve %2,6’lık Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ediyor.

AB ülkeleri arasında en yüksek enflasyon oranı, önemli bir farkla Romanya’da (%7,1) kaydedildi. Hırvatistan (%4,8) ve Estonya (%4,4) ise Romanya’nın ardından en yüksek oranlara sahip ülkeler oldu. Öte yandan, üç AB üyesi ülkede ise %1’in altındaki enflasyon oranları görüldü. En düşük oranlar Danimarka ve Letonya’da (%0,6) kaydedildi. Üçüncü en düşük enflasyon oranı ise Malta’nın yakın komşusu İtalya’da (%0,8) görüldü.

Eurostat ve diğer üye ülkelerin istatistik ofislerinin verileriyle eş zamanlı olarak yayımlanan Malta Ulusal İstatistik Ofisi verileri, Malta’daki yıllık enflasyona en büyük yukarı yönlü etkiyi gıda ve alkolsüz içecekler endeksinin yaptığını ortaya koyuyor. Bu endeks, şubat ayında %6,8’lik bir yıllık enflasyon oranı ile HICP içindeki tüm endeksler arasında en yüksek oranı kaydetti. Bu endeks tek başına Malta’nın enflasyon oranını 1,22 puan artırmış durumda.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz