15.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Elektronik Haberleşmede Patlama! Telefon Abonelikleri Yükseliyor!

Malta İletişim Kurumu (MCA), elektronik haberleşme sektöründe tüm alanlarda abonelik sayısında artış yaşandığını açıkladı. Mobil telefon abonelikleri en büyük artışı %6,8 ile gösterdi.

MCA, 2019’un 1. çeyreğinden 2023’ün 4. çeyreğine kadar olan dönemi kapsayan elektronik haberleşme ve posta hizmetleri için temel pazar göstergelerinde, bu segmentin veri odaklı planlara doğru belirgin bir yönelime doğru karakterize edilmeye devam ettiğini söyledi. Aylık faturalı abonelikler, mobil veriye olan güçlü talep nedeniyle daha fazla zemin kazandı.

TV Segmentinde de Artış

TV segmentindeki abonelik sayısı, yıllık bazda %3,5 artış gösterdi. Bu artış, yeni teknolojilere hızlı adaptasyon ve bu segmentteki yeni bir oyuncu tarafından artan rekabet bağlamında gerçekleşti.

Operatörler, geleneksel kanal planları, uygulama tabanlı TV işlevleri ve paket TV paketleri sunarak, çevrimiçi akış hizmetlerinden gelen rekabeti de savuşturmaya yardımcı oluyor.

Sabit geniş bant abonelik sayısı da yıllık bazda %2,8 arttı. Bu artış, daha yüksek veri hızlarını destekleyen planlara doğru önemli bir geçiş göz önüne alındığında özellikle dikkat çekicidir.

MCA, bu son değişikliğin, daha hızlı internet için artan kullanıcı talebi ve operatörlerin kendileri tarafından uygulanan potansiyel geçişlerin bir kombinasyonu ile yönlendirilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

İndirme hızları 100Mbps ile 500Mbps arasında olan planlar için abonelik sayısı yıllık bazda %5,8, 500Mbps’yi aşan indirme hızına sahip planlar için abonelik sayısı ise %17,3 arttı.

Sabit Geniş Bant Paketlerle Birlikte Sunuluyor

Sabit geniş bant, internet abonelerinin %91,2’sinin hizmetlerini farklı elektronik iletişim hizmetlerini kapsayan bir pakette birleştirdiği için diğer hizmetlerle birlikte yoğun bir şekilde paketlenmeye devam etti.

Sabit hatlı telefon aboneliklerinde, yıllık bazda %0,2’lik marjinal bir artış görüldü. MCA, bu rakamın sürekli olarak azalan kullanım eğilimi bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Trafik hacimleri, yıllık bazda önemli ölçüde azaldı. Giden arama sayısı %21,3 azalırken, giden dakika sayısı ise %24,1 düştü.

Posta Sektöründe Dönüşüm

Posta sektörü, 2023 yılı boyunca geleneksel posta hacminde %5,9’luk bir düşüş yaşadı. Hacimdeki düşüş, %4,7 artış kaydeden paket posta hariç tüm kategoriler için geçerli.

MCA, evrensel hizmet kapsamı dışında gönderilen posta öğelerinin %33,3 oranında arttığını kaydetti. Bu değişim, e-ticaret faaliyetlerinde bir artış ve paket teslimat hizmetlerine olan ilginin arttığını gösteriyor.

MCA, bir diğer ilginç gözlemin de postanın varış yeriyle ilgili olduğunu söyledi. 2023 yılında evrensel hizmet kapsamında gönderilen 20,4 milyon posta öğesinin %85,6’sı yurt içi iken, geri kalan kısım ise yurt dışına gönderilen posta (%3,5) ve gelen sınır ötesi posta (%10,9) tarafından karşılandı.

Öte yandan, evrensel hizmet alanı dışındaki posta hacimleri, %80,9’u 2023 yılındaki hacimlerini oluşturan gelen sınır ötesi postaya öncelikli hizmet veriyor. MCA, bu artışın e-ticaret hacminin artışını ve buna bağlı olarak paket teslimatlarındaki büyümeyi yansıttığını söyledi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz