19.9 C
Malta
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Covid-19 Karantinası 1 Mayıs’ta Sona Eriyor

Salı günü yayımlanan yasal bir bildiri ile ilgili yönetmeliklerin yürürlükten kaldırılması sonucu, 1 Mayıs’tan itibaren Covid-19 teşhisi konan kişilerin karantinaya girmesi zorunluluğu ortadan kalkıyor. Bu karar, bilinen aktif vaka sayısında yaşanan ciddi düşüşün ardından alındı.

Vaka Sayılarında Düşüş, Kararın Sebebi

Sağlık yetkililerinin son haftalık bülteninde sadece 11 aktif vaka bildirildi. Bu sayı, 2020 yazında görülen kısa süreli düşüşün ardından kaydedilen en düşük seviyeyi işaret ediyor. O dönemde hükümet turizmde toparlanmayı teşvik etmek amacıyla yanlış bir girişimde bulunmuştu. Ancak bu adım yeni bir vaka dalgasına ve politika değişikliğine yol açmıştı.

Malta, o tarihten bu yana başarılı bir aşılama kampanyasına imza attı. 471.000’den fazla kişiye tam doz aşı uygulanırken, birçoğu en az bir hatırlatma dozu yaptırdı. Hastalığın yaygınlığı ve ölümcüllüğü, mevsimsel değişikliklere rağmen keskin bir düşüş trendi gösteriyor. Enfeksiyonlar kışın zirveye çıkma eğiliminde ve son kış da bu kuralın bir istisnası olmadı.

Covid-19 Hala Hayat Kaybına Sebep Oluyor

Buna rağmen Covid-19, hayati tehdit oluşturmaya devam ediyor. Malta’da bu yıl Covid-19 bağlantılı 15 ölüm vakası yaşandı. Böylece toplam ölüm sayısı 886’ya ulaştı.

Karantina Uygulaması Değişti, Şimdi Tamamen Kalkıyor

Covid-19’un Malta’ya ulaştığının doğrulandığı Mart 2020’de, diğer düzenlemelerle birlikte “Tespit Edilen Kişilerin Kendi Kendini Tecrit Etmesi Düzeni” uygulamaya konulmuştu. Bu düzenleme, ilk başta virüs bulaşan kişilerin 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almasını gerektiriyordu.

Ancak 2022’ye gelindiğinde, yakın temaslı kişiler için getirilen zorunluluklar kaldırılmıştı. Halihazırda, Covid-19 teşhisi konan kişiler en fazla 10 gün boyunca karantinaya giriyor. Yedinci günden sonra yapılan Covid-19 testinde enfeksiyon izi bulunmazsa, karantina sonlandırılabiliyor.

Adından da anlaşılacağı üzere, “Tespit Edilen Kişilerin Kendi Kendini Tecrit Etmesi (İptal) Düzeni – 84/2024 Sayılı Yasal Bildiri”, söz konusu yönetmelikleri yürürlükten kaldırıyor ve karantina uygulamasına son veriyor. Düzenleme 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek.

Kaynak: Newsbook.com.mt

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz