22.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Malta yeraltı sularında en yüksek amonyak oranına sahip ülke

24 Mayıs 2022

Malta, yeraltı su kaynaklarındaki amonyak oranı açısından tüm Avrupa Birliği ülkelerindeki en yüksek orana sahip ülke olurken, nitrat açısından ise Kıbrıs’ın ardından ikinci en yüksek orana sahip ülke oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre Malta, yeraltı su kaynaklarında Amonyak oranı Nitrat oranı en yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor. AB’de yeraltı suyundaki nitrat miktarı, 2004’ten bu yana litre başına 21 miligramın hemen altında sabit kalırken bu Malta’da 60 mg olarak tespit edildi.

AB’deki en yüksek Nitrat seviyesi Litre başına Kıbrıs’ta 60 miligramın üstünde kaydedildi.

Yeraltı suyundaki yüksek amonyak ve nitrat seviyelerinin, mineral gübre ve hayvan gübresi gibi tarımsal kaynaklardan gelen aşırı nitrojen girdileriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Raporda, “Malta, Kıbrıs, Belçika ve Almanya gibi Avrupa’da kullanılan tarım alanında hektar başına en yüksek amonyak emisyonuna sahip ülkeler arasında yer alan bazı ülkeler en çok yeraltı sularındaki yüksek nitrat seviyeleriyle mücadele ediyor” denildi.

Bitkiler için gerekli olmasına rağmen, nitratlar insanlar için son derece tehlikeli olabilir ve solunum ve üreme sistemi, böbrek, dalak ve tiroide zarar verebilir.

Amonyak suda yeterince yüksek seviyelerde bulunduğunda suda yaşayan organizmalar toksik maddeyi yeterince salgılayamaz bu da potansiyel olarak ölüme yol açar.

Lovin Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz