19.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img
spot_img

Malta Ukraynalı anne babaya geçici koruma vermedi

08 Mayıs 2022

Ukrayna’yı savaşın başlamasından üç gün önce terk etmek zorunda kalan anne babaya geçici koruma sağlamayan Malta, kızı ve torunları için geçici koruma verdi. Baba Yuşçenko, “Biz beş kişilik bir aileyiz, karar sadece benim ve eşim için değil ailemiz için bir sorun” dedi.

Malta, Ukrayna’da Rus işgalinin başladığı 24 Şubat’tan önce ülkesini terk edenler için geçici koruma sağlamayı reddetti.

Malta’da mülk sahibi olan ve yıllardır burada tatil yapan Anatoliy Yuşçenko ve eşi 19 Şubat’ta Ukrayna’yı terk etmek zorunda kaldı. Kızı ve torunları anne ve babadan 9 gün sonra ülkesini terk ederek Malta’ya geldi ve aile burada buluştu.

Avrupa Birliği’nin Ukraynalı mültecilere iki yıl geçici koruma verilmesi kararı nedeniyle Malta yetkililerine başvuran aileden anne ve babaya geçici koruma verilmedi. Ukrayna’yı 24 Şubat tarihinden birkaç gün önce terk ettikleri için geçici koruma verilmeyen ailenin kızı ve torunları için ise geçici koruma verildi.

Malta yetkililerinin kararının aileyi parçalayacağına dikkat çeken Yuşçenko “Vurgulamama izin verin, bu sadece karım ve benim için bir sorun değil. Bu beşimiz için sorun biz bir aileyiz” ifadelerini kullandı.

Yuşçenko, “Hepimiz Kiev’de birlikte yaşadık. Tek istediğimiz burada yasal olarak kalmak çocuklar için bir okul, sağlık hizmeti ve ailemizdeki tek kişi olduğu için kızımızın istihdama erişimi” dedi.

AB hukuku, 24 Şuba ve sonrasında Ukrayna’dan kaçanlara geçici koruma statüsü verilmesine izin verirken üye ülkeleri işgalden hemen önce ayrılanlara da geçici koruma sağlamaya teşvik ediyor.

Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz