16.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Malta salgın tedbirlerini kademeli gevşetmeye yarın başlıyor

25 Nisan 2021

Malta’da, salgına karşı alınan tedbirlerin yarından itibaren aşamalı olarak gevşetileceğini hatırlatan Sağlık Bakanı Chris Fearne, turizm sezonuna diğer ülkelerin “güvenilir” ülke listesinde olabilme başarısının  önemine de dikkat çekerek hükümetin hangi önlemlerin nasıl gevşetileceğine dair ayrıntılı bir planı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftalardan itibaren COVID-19 vaka sayısında ciddi düşüş yaşayan Malta’da Başbakan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı Chris Fearne açıklamalarda bulundu.

Başarının, hem aşılama hem de uygulanan tedbirlere bağlı olduğunu vurgulayan Bakan, benzer bir aşılama oranına sahip olmasına rağmen, tüm önlemleri kaldıran Şili’de artan vakaları göstererek, ihtiyatlı olacaklarını söyledi.

Henüz yetişkinlerin yarısının aşılandığını diğer yarısının da hala aşılanması gerektiğini hatırlatan Bakan, “Bu yüzden aldığımız önlemlerle nüfusun ikinci yarısını ve toplumun kendisini korumamız gerekiyor ”dedi.

“Bu, bazı önlemleri kaldırmaya başlayamayacağımız anlamına gelmez bunu yapıyoruz. Planımız, önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi; attığımız her adımın,  yeni vakalar üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağını görmek için kendimize biraz zaman bırakıyoruz.”

Haziran hedefi için yeterli doz aşı var

Bakan Fearne, AB  tarafından yılın ikinci çeyreğinde ilave 50 milyon doz Pfizer aşısının satın alındığını açıkladı. Johnson & Johnson aşısının da kullanıma hazır olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Fearne, Malta’nın Haziran’a kadar “yetişkinlerin” % 70’ine ilk dozu Ağustos sonu ise herkesin aşılama hedeflerine ulaşacaklarını söyledi.

Aşı için SMS ile de başvurabilirsiniz

Malta’da 60 yaş üstünün yüzde 90’ının aşı olduğunu, henüz aşılanmamış olanların ise SMS yoluyla veya 145’i arayarak randevu almak için sağlık yetkilileriyle iletişime geçmesi çağırısı yapan Bakan Chris Fearne, 50 ila 59 yaş arasındaki kişilerin yüzde 75’ten fazlası kaydolmuş ve üçte ikisinden fazlası aşı almış, dedi.

Şu an 40 yaş ve üzerindekiler için kayıt açılan Malta’da, Bakan Fearne, vaccin.gov.mt aracılığıyla ya da Gozo için 99180044 ve Malta için 99180045 numaralarına mesaj ile aşı kaydı için başvurmaya çağırdı. Fearne, 40 yaşın altındakiler için aşı kayıt çağrısının birkaç hafta uzakta olduğunu belirtti.

Tedbirlerin gevşetilmesi planı hazır

Fearne, hükümetin hangi önlemlerin kademeli olarak nasıl gevşetileceğine dair ayrıntılı bir planı olduğunu belirtti.

Pazartesi günü tedbirlerin gevşetilmesinin yeni vakalar üstünde etkisinin gözlemlenmesi için yeni tedbir setini açıklamak için birkaç gün bekleyeceklerini açıklayan Fearne:

“İnsanları fiziksel aktivite yapmaya teşvik edeceğimiz için sporun yanı sıra sosyal hayatın ve ekonominin de yeniden nefes almaya başladığını görmek istiyoruz, ancak detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak” dedi.

Malta’nın “seyahat etmek isteyen ve aşıyı yaptıranların’ gelmek isteyeceği birkaç ülkeden biri olacağını anlatan Bakan şunları söyledi:

“Ülkemiz bu yaz güvende olacak; birçok insanı aşıladığımız için sosyal aktiviteler olacak, bu nedenle komşu ülkelerden daha iyi bir konumda olacağız. Bu avantajı sürdürmeliyiz. Çünkü Haziran ayında diğer ülkelerin yeşil listesinde olmamız gerekiyor. Bu turistler için güvenli bir yer anlamına geliyor.”

Times Of Malta

 

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz