18.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 9, 2024
spot_img
spot_img

Malta Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nı imzaladı

Yusuf Kılıç

Malta, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı imzalayan 84’üncü Birleşmiş Milletler devleti oldu. Malta Dışişleri Bakanlığı, Malta’nın Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı imzaladığını bildirdi.

Malta, nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çalışan Birleşmiş Milletler’in nükleer silahlara karşı gelen gerekli anlaşmasına imza atarak diğer üye ülkelere katıldı. Malta, BM’nin anlaşmayı imzalayan 84’üncü üye devleti oldu.

Yapılan açıklamada, “Bu önemli anlaşmanın imzalanması, Malta’nın nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik sarsılmaz kararlılığının altını çizmeye ve barış yoluyla refaha ulaşma konusundaki kararlılığını vurgulamaya devam ediyor.” denildi.

Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması; nükleer silahların üretimini, stoklanmasını, transferini, yerleştirilmesini ve kullanım tehdidini yasaklayan global bir anlaşmadır.

Ayrıca, nükleer silahların ulusal topraklarda konuşlandırılmasını ve yasaklanmış faaliyetlerin yürütülmesinde herhangi bir devlete yardım edilmesini de yasaklar.

Tehlikeli silahları yasaklayan başka anlaşmalar varken, bu özel anlaşma nükleer silahların yasaklanması çağrısında bulunan türünün ilk örneği anlaşma olma özelliği taşıyor. Bu anlaşmanın imzalanması 6 ve 9 Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye yapılan atom bombalarının 75. yıl dönümünün anılmasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Sözleşmeyi Malta adına BM Malta daimi temsilcisi Vanessa Frazier imzaladı.

Kaynak: https://www.maltatoday.com.mt/news/national/104380/malta_signs_nuclear_arms_prohibition_treaty_#.X0WR0NwzbIU

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz