18.9 C
Malta
Salı, Mayıs 14, 2024
spot_img
spot_img

Malta Hava Kalitesi Endişe Veriyor: PM2.5 Seviyesi WHO Limitlerinin İki Katı

Malta Çevre Bakanlığı yetkilileri, İsviçreli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından hazırlanan 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu’ndan alınan veriler ışığında, ülkedeki hava kirliliğinin endişe verici boyutlara ulaştığını kabul ettiler.

Rapora göre, Malta’da 2023 yılı boyunca ölçülen PM2.5 olarak adlandırılan ince partikül madde konsantrasyonu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen sınır değerinin iki katından fazla gerçekleşti.

PM2.5 partikülleri, insan saçı telinin elli katından daha ince (2.5 milyonda bir metre) olup, sülfatlar, siyah karbon, nitratlar ve amonyak gibi zararlı maddeleri içermektedir. Bu partiküllerin boyutları nedeniyle kolayca akciğerlere ve kan dolaşımına karışarak astım, kanser, felç ve akciğer hastalıklarına yol açabilmektedir.

Raporda yer alan 134 ülke arasında Malta, PM2.5 konsantrasyonu bakımından en temiz havaya sahip ülkeden en kirli havaya sahip ülkeye doğru sıralandığında 49. sırada yer almaktadır. Bu durum, Malta’nın hava kalitesi konusunda acil önlem ihtiyacına işaret etmektedir.

Avrupa ülkeleri özelinde değerlendirildiğinde ise Malta, hava kirliliği açısından orta sıralarda konumlanmaktadır. Raporda Avrupa ülkeleri en temiz havaya sahip olandan en kirli havaya sahip olana doğru sıralandığında Malta 26. sırada yer almaktadır. Kıta genelinde en temiz havaya sahip ülke ise 4 PM2.5 değerine sahip İzlanda olurken, son sırada ise WHO sınırının neredeyse altı katı fazlası olan 27.5 PM2.5 değerine sahip Bosna Hersek bulunmaktadır.

Malta Çevre Bakanlığı yetkilileri, hava kalitesinin iyileştirilmesi için çeşitli önlemleri değerlendirdiklerini ve önümüzdeki dönemde kamuoyuyla kapsamlı bir planı paylaşacaklarını belirttiler. Bu planın, ulaşım sektörünün emisyonlarının azaltılmasına, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesine ve endüstriyel faaliyetlerin sıkı denetimine odaklanması bekleniyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz