14.9 C
Malta
Pazartesi, Mayıs 6, 2024
spot_img
spot_img

Malta-Gozo Arasında Devrim! Hava Gemisiyle Yolculuk Yakında Mümkün Olabilir

Malta ve Gozo arasındaki yolculuklar yakında hava yoluyla da gerçekleşebilecek. İngiltere merkezli bir hava gemisi şirketi, operasyonlarını adalara genişletmeyi planlıyor.

Hybrid Air Vehicles (HAV) sözcüsü, şirketin Doncaster, İngiltere’de yeni bir üretim tesisi inşa etmek için başvuruda bulunduğunu duyurduktan sonra, hizmetleri hakkında Malta Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

“Airlander 10” adlı hibrit bir hava aracı olarak bilinen gemi, kalkış ve iniş sırasında hem helyumun sağladığı kaldırma kuvvetine hem de motor gücüne güveniyor.

Tesis onaylanırsa, şirketin Airlander 10 modelini seri üretime geçirmesi ve yılda 24 adede kadar hava gemisi üretmesi bekleniyor. Şirketin 2028’de göklere açılmaya hazır bir filoya sahip olma hedefi bulunuyor.

Airlander 10, 100 yolcu veya 10 tonluk yük taşıma kapasitesine sahip olacak. İspanyol bölgesel havayolu şirketi Air Nostrum, bu araçları hizmete sokacak ilk havayolu şirketi olacak.

Şirket, Air Nostrum aracılığıyla Airlander 10’u Malta-Gozo ve Malta-Sicilya arasındaki yolculuklarda kullanma olasılığını araştırıyor.

HAV sözcüsü, “Airlander’ın benzersiz yetenekleri göz önüne alındığında, bölgedeki hava hizmetlerini güçlendirme potansiyeli var. Malta Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, Airlander’ın su üzerinde operasyonel yeteneklerine özel bir ilgi vardı. Bu sayede geleneksel sabit kanatlı uçaklarla şu anda mevcut olmayan veya kolayca uygulanabilir olmayan yeni rotaların açılmasına yardımcı olacak.” dedi.

Şirket, bunun düşük ve hatta sıfır emisyonlu yeni hava hizmetleri oluşturmasını sağlarken, aynı zamanda hızlı tren yolculuğuna匹敵 (pit denk) bir hızda ilerlemeyi sağlayacağını söylüyor.

Sözcü, “Airlander’ın Malta-Gozo ve Malta-Sicilya arasındaki ulaşım ağına entegre edilmesi, yalnızca emisyonları büyük ölçüde azaltmakla (yüzde 90’a kadar) kalmayacak, aynı zamanda şu anda yavaş feribotlara veya yalnızca büyük havaalanlarına giden uçaklara bağımlı olan yolcu deneyimini de büyük ölçüde iyileştirecek.” dedi.

Malta ve Gozo arasında sefer düzenleyen bir deniz uçağı hizmeti ticari olarak uygulanabilir olmadığı için faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Malta’da bu ulaşım şeklini entegre etmenin herhangi bir yeni arazi kullanımını gerektirip gerektirmediği sorulduğunda, sözcü Airlander’ın büyük ölçekli altyapıya ihtiyaç duymadığını ve “geleneksel pistlere ihtiyaç duymadan nispeten düz herhangi bir yüzeyden, buz ve su dahil, uçabileceğini” söyledi.

“Malta’da henüz herhangi bir yer tespit edilmedi. Ancak, İskoçya’nın Highlands ve Adalar bölgesinde Airlander seyahati için yapılan fizibilite çalışmasında, mevcut havaalanlarında yapılacak değişikliklerin düşük maliyetli ve düşük etkili olacağı tespit edildi.” dedi.

Yolcu deneyimi açısından HAV, geleneksel havaalanları ve havayollarıyla ilişkili koşuşturmacadan uzaklaşmayı hedeflediğini söyledi.

HAV sözcüsü, “Airlander, genellikle kalabalık havaalanlarından uzakta özel olarak inşa edilmiş terminallerden çalışacak. Uçakta, motorlar yolcu kabininden çok uzakta olduğundan son derece sessiz. Sosyalleşmek, çalışmak, yemek içmek ve rahatlamak için geniş alan var. Düşük titreşim, sakin ve daha konforlu bir yolculuk sağlar. Zeminden tavana pencereler sayesinde doğal ışık içeri girer ve pencereler açılabildiği için temiz hava dolaşabilir.” dedi.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz