15.9 C
Malta
Salı, Nisan 23, 2024
spot_img
spot_img

Malta Çalışma Rehberi – 4: İstihdam koşullarını ihlal etmek

17 Aralık 2020 / Malta

Elif Ören

Çalışan, iş yerinde çalışma şartlarına uyulmadığı iddiasını belgelerle destekleyerek, iddiasını Endüstri ve İstihdam İlişkileri Daire Başkanlığı (Department of Industrial and Employment Relations )’na iletebilir. Kurum araştırma yapacak ve gerekli adımları atacaktır. Ceza davası ancak Bakanlık tarafından bir yıllık emir süresi içinde açılabilir. Bu, çalışanın medeni kanuna göre işverene karşı hukuk davası açma hakkına halel getirmez.

İşveren bir çalışanın ödenmesi gereken maaşını ödemezse, çalışan tarafından, durumun araştırılması ve gerekli adımların atılması için Sanayi ve İstihdam İlişkileri Departmanı (Department of Industrial and Employment Relations) memurlarına da şikâyette bulunulabilir. Görevliler yasanın ihlal edildiğine karar verirlerse, ilgili işveren ile iletişime geçilir ve yetkili kamu dairesi buna göre konuyu takip eder. İşverenin kanuna aykırı davranmaya devam etmesi halinde, işveren aleyhine ceza yargılaması Ceza Mahkemesi (Court of Criminal Judicature) olarak Sulh Ceza Mahkemesi (Court of Magistrates)‘nde başlatılır.

Özel bir birey olarak çalışan da hukuk davası açma hakkına sahiptir.

Haksız işten çıkarma, ayrımcı muamele, eşit değerde işe eşit ücret ilkesinin ihlali, mağduriyet, taciz ve Sanayi Mahkemesi (Industrial Tribunal)’ne atıfta bulunan tüm davaları, özel şahıs olarak çalışan bu mahkemede dava açabilir.

Bu yazı dizisi; yasal çalışma saatleri, istihdam feshi ve işe son verilmesi, yasal izin hakları ve resmî tatiller, Malta’ya çalışmak üzere gönderilmiş işçiler, sektörel asgari istihdam koşulları, genç, öğrenci ve küçüklerin istihdamı, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz