14.9 C
Malta
Perşembe, Mayıs 2, 2024
spot_img
spot_img

Malta, Bir Kez Daha Denizdeki Yardım Çağrılarını İhmal Ediyor: 105 Kişi Tunus Tarafından Kurtarıldı

Alarm Phone, Malta’nın denizdeki insanları kurtarma konusundaki uluslararası yükümlülüklerini bir kez daha ihmal ettiğini iddia etti.

Sosyal medyada paylaştığı bir gönderide, STK, Malta’nın yardım çağrılarına cevap verme konusundaki ret politikasına dikkat çekerek, boğulma tehlikesi altındaki 105 kişinin durumunu vurguladı.

Alarm Phone’a göre, tehlikedeki grup panik içindeydi ve kurtarılma beklerken boğulma korkusu yaşıyordu. Ancak acil duruma rağmen hem Tunus hem de Malta yetkilileri, kurtarma operasyonu için sorumluluk almayı reddetti.

“Neredeler?” Alarm Phone, sosyal medyada 20 saatten fazla süredir tehlikedeki bireylerle iletişim kurulamamasından endişe duyarak sordu. Bazı raporlar, Tunus Sahil Güvenliği’nin grubu durdurduğunu öne sürse de, Tunus yetkilileri başlangıçta bu iddiayı reddetti.

105 kişinin kaderiyle ilgili belirsizlik, Alarm Phone’u onların yerini belirlemek için çabalarını yoğunlaştırmaya sevk etti. Neyse ki, STK daha sonra Tunus Sahil Güvenliği’nin grubu durdurduğunu ve güvenli bir şekilde Tunus’a getirdiğini doğruladı.

Malta, sıkça denizdeki yardım çağrılarını görmezden gelmekle ve sığınmacıları Libya’ya yasadışı geri itme operasyonları düzenlemekle suçlanıyor; bu da Birleşmiş Milletler tarafından inilmesi için güvenli olmayan bir ülke olarak kabul ediliyor.

Uluslararası hukuk, Maltası’nın SAR bölgesindeki tehlikedeki bireylere yardım etmesini zorunlu kılıyor, ancak sürekli raporlar bu sorumluluğu yerine getiremediğini gösteriyor.

Bu yılın şu ana kadar geçen süresinde en az 88 kişi Orta Akdeniz rotasında kayıp olarak bildirildi. Uluslararası Göç Örgütü’nün korkunç istatistikleri, yalnızca 2023 yılında 974 göçmenin Orta Akdeniz’de hayatını kaybettiğini, 1,372’sinin ise kayıp olduğunu ortaya koyuyor.

 


Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz