15.9 C
Malta
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img
spot_img

Libya’da fırtına felaketi: 10,000 kişi kayıp, ölü sayısı yüksek

Libya’da yaşanan şiddetli yağışların neden olduğu felaket sonucunda 10,000 kişi kayboldu. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Cemiyetleri Federasyonu’nun (IFRC) sözcüsü Tamer Ramadan, Libya’daki sel felaketinin gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini belirtti.

Doğu Libya’da yaşanan bu sel felaketinde en az 150 kişi hayatını kaybetti ve binlercesi etkilendi. Ancak Ramadan, felaketin çok daha büyük boyutlarda olduğunu ifade ederek, “Olay yerindeki ekiplerimiz hâlâ çalışmalarını sürdürüyorlar, ancak gördüğümüz ve bize gelen haberlere göre ölü sayısı yüksek” dedi.

Ramadan, “Binlerce kişiye ulaşabilir” şeklinde konuştu ve kesin bir sayı vermediklerini, ancak bağımsız kaynakların kayıp kişi sayısının şu ana kadar 10,000 kişiyi bulduğunu belirtti.

Oussama Hamad, doğu tabanlı hükümetin başbakanı, Libya televizyonu Almasar’a yaptığı açıklamada sadece Derna şehrinde “2,000’den fazla ölü ve binlerce kayıp” olduğunu bildirdi, ancak bu sayıları destekleyen tıbbi kaynaklar veya acil servisler tarafından doğrulanan bir bilgi yok.

Ramadan, gördüğü rakamlara dayanarak, “doğu yetkilisinin açıkladığı sayının doğru sayıya yakın olabileceğini” söyledi. IFRC’nin felaketin daha kesin bir ölü sayısını salı günü verebilmesini umduğunu ifade etti.

Ramadan, “İnsani ihtiyaçlar, Libya Kızılayı’nın ve hatta hükümetin yeteneklerinin çok ötesindedir” dedi. Bu nedenle doğu hükümetinin uluslararası destek çağrısı yaptığını ve IFRC’nin de yanıta yönelik acil yardım kampanyası başlatacağını söyledi.

Türkiye ve İtalya Yardım Gönderecek

Türkiye ve İtalya, sel felaketi sonrasında Libya’ya yardım gönderme kararı aldılar.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter’da, “İtalyan hükümeti, doğu Libya’daki sel felaketine destek taleplerine hemen yanıt veriyor: değerlendirme ekibi zaten yolda, sivil koruma birimimiz tarafından koordine ediliyor” açıklamasında bulundu.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da salı günü, ordunun sel felaketi yaşanan bölgelere yardım teklif ettiğini belirtti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz