18.9 C
Malta
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img
spot_img

Kültür ve Futbol İlişkisi

Futbol oynandığı kültürden ayrı düşünülemez ve oynandığı kültüre bağlı olarak oyun tarzları değişiklik gösterir. Hatta iklim bile futbol tarzını etkiler.

Her ülkenin kendine has bir kültürü ve bu kültürün yansıması olan bir futbol tarzı vardır. Örneğin İngiltere ve soğuk iklime sahip Norveç, İzlanda gibi ülkelerde fizik güce dayalı, katı taktiksel anlayışın ön planda olduğu tempolu, kazanma odaklı bir futbol;  İspanya, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde top hakimiyetine dayalı, bireysel yeteneklerin ön planda olduğu eğlence odaklı bir futbol tarzı vardır.

Tabii ki her ülke futbolun her öğesini içinde bulundurur ancak bazı karakteristik özellikleri ön plana çıkar.

Futboldaki çok çeşitli oyun teknik ve taktikleri vardır ancak belli bir taktiğin diğerinden üstün olduğu tam olarak söylenemez, futboldaki taktikleri kabaca taş kağıt makas oyununa benzetebiliriz, en iyi olduğu düşünülen taktiklere karşı bile çözüm bulunabilir.

Futbol da taktiği belirleyen en önemli unsur tekniktir bir başka deyişle taktiği uygulayacak futbolcuların kalitesidir.

‌Malta’da amatör ve profesyonel, Maltalı ve yabancı birçok farklı antrenör ile sohbet etme fırsatım oldu. Antrenörlerin futbolcuların işlerini yeterince ciddiye almadıklarından şikayetçi olduklarına şahit oldum. Bir keresinde Malta Futbolu üzerine sohbet ettiğim Maltalı bir antrenör Malta’da hayatın yavaş olduğunu ve insanların genellikle tembel olduklarını ve bununda Malta futboluna yansıdığını söylemişti.

Sohbet ettiğim bir diğer profesyonel yabancı teknik direktör ise futbolcuların kağıt üzerinde profesyonel ama mentalite olarak amatör olduğunu söylemişti. Bu gözlemler ışığında Malta futbol kültürünün kat etmesi gereken çok yol olduğu ortaya çıkıyor . Kalitenin yükselmesi için Malta futbol ekenomisinin gelişmesi lazım. Eğer futbolcular futboldan ikinci bir işte çalışmak zorunda kalmayacakları tatminkar maaşlar alırlarsa işlerine daha iyi odaklanabilirler ve buda futbol kalitesini arttırır.

‌Her ne kadar şahsen tempolu hücum futbolunu sevsem de bence Malta futbolu kendine İtalyan tarzı ; savunma ağırlıklı futbol (Catenaccio) tarzını örnek almalı, çünkü uygulaması diğer oyun tarzlarına kıyasla daha kolay ve de Malta tarihindeki savunma savaşları ve başarıları göz önüne alındığında bu tarz bir futbolun kültürlerine uyacağını ve başarıyla oynayabileceklerini düşünüyorum.

Sonuç
Bir ülkenin futbol tarzı ile oynandığı ülkenin genel kültürü arasında korelasyon vardır. Bu bağlamda, gözlemlerimden yola çıkarak, Malta futbolunun ,savunma futbolu (Catenaccio) tarzını benimsemesi gerektiğini düşünüyorum.

Volkan Altun

Son Haberler

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz