15.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Koku duyusu ateş ve öksürükten daha güvenilir bir belirti olabilir

3 EKİM 2020 / Malta

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, koku duyusu kaybı, öksürük veya ateşten daha güvenilir bir Covid-19 belirtisi olabilir.

Londra’daki UCL Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, daha önce koku ve tat alma duyusunu kaybetmiş 590 kişinin yüzde 80’inde koronavirüse karşı antikor oluştuğu görüldü. Bu, o kişilerin Coivd-19’a yakalanmış ve bağışıklık kazanmış olduğunun göstergesi.

Antikor geliştirmiş olan kişilerin yüzde 40’ında ise tat ve koku duyusu kaybı dışında başka hiçbir belirti ortaya çıkmamış.

Ancak araştırma sadece hafif belirti gösteren kişilerle yapılmış.

Araştırmaya katılan kişiler, 23 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki dört aile hekimliği kliniğine dört hafta öncesine kadar tat ve koku duyusunda kayıp şikayetiyle giden hastalar arasından seçildi.Bu kişilerin hepsine antikor testi yapıldı ve yüzde 80’in testi poizitif çıktı. Bu, o kişilerin Covid-19’a yakalanmış olduğunu gösteriyordu.

Ancak bu kişilerin tamamının hafif belirtiler göstermiş olması, sadece veya başka hafif belirtilere ek olarak tat veya koku hissi kaybı yaşaması, araştırmayı sınırlayan bir etken olabilir. Yani bunlar tüm Covid hastalarını temsil eder nitelikte olmayabilirler.

Prof. Batterham, buna rağmen araştırmada elde edilen bulguların, tat veya koku kaybında yaşanan değişikliklerin dikkate alınmasının ve bu durumda kişilerin kendilerini karantinaya almasının önemine dikkat çektiğini belirtiyor.

Yani araştırmaya göre, tüm Covid-19 hastalarında tat ve koku kaybı belirtisi görülmeyebilir, ama bu hislerde kayıp varsa kişi büyük ihtimalle koronavirüs kapmış demektir.

HAberin ayrıntıların ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz