17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Kiralık Ev Kanunu Krizi Aşıldı: Kiracılar Sevinecek!

Tartışmalara neden olan kiralık ev kanunu değişikliği hükümet tarafından iptal edildi.

Barınma Bakanlığı’ndan avukat Yanika Saliba Vidal, ONE TV’nin sabah programında yaptığı açıklamada, “Tüm ilgili tarafları dinledikten ve verileri inceledikten sonra, bu teklifin olumlu bir etki yaratmayacağı sonucuna vardık” dedi.

Kiracı dernekleri ve 17 STK’dan oluşan bir grup, söz konusu teklifin kötüye kullanımı önlemeyerek kiracılara zarar vereceğini savunarak karşı çıkmıştı.

Önerilen değişiklikler, kiracının bir mülkte kalması gereken asgari süre olan “di fermo” süresini fiilen tüm sözleşmeyi kapsayacak şekilde uzatacaktı.

Mevcut durumda, bir kiracı bir yıllık kira sözleşmesi imzaladığında en az altı aylık kirayı ödemek zorunda ancak yedinci aydan itibaren sözleşmeyi feshetmeyi seçebiliyordu.

Hükümetin iptal ettiği teklif ise kiracıların sözleşmeyi herhangi bir zamanda feshetmeleri durumunda ceza ödemek zorunda kalacakları anlamına geliyordu.

Kiracı derneği Solidarjeta başkanı Matthew Attard, kararı memnuniyetle karşılayarak “hükümet kiracının sesini duydu” dedi.

Attard, “Üç yıllık sözleşmede birinci yılın sonunda kiracı ayrılmak zorunda kalırsa, ev sahibi sözleşmenin geri kalanı için mahkemeye verme hakkına sahip olacaktı. Bu da binlerce avroya mal olabilirdi” diye ekledi.

Attard, hükümetin bu değişikliği istikrarı ve daha uzun sözleşmeleri teşvik etmek için önerdiğini anladığını ancak bu hedefe ulaşmanın başka yolları da olduğunu söyledi.

Barınma Bakanı Roderick Galdes, daha önce yaptığı açıklamada mevzuatın kiracının bir mülkte kalma süresini artırarak fiyatları sabitlemeyi amaçladığını belirtmişti.

Galdes, “Kiracılar ne kadar çok kira sözleşmesini feshederse, kira fiyatlarında o kadar fazla değişiklik olur” demişti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz