20.9 C
Malta
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img
spot_img

Kaz dağlarında Alamos Gold’un ruhsatı bitti, yenileneceğini düşünüyorlar

1 Nisan 2021/Malta

Kaz Dağları, uzun yıllardır altın madeni işleten şirketlerin hedefinde. Biga Yarımadası’nın yaklaşık yüzde 80’ine altın madeni ruhsatı verilmiş durumda. En son Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüştü.

Alamos Gold: “Cevherin 60 yıl her hakkı bizde” ve “Biz 30 yıldır orayı açmak için bekliyoruz” dedi.

Altın madeni projesine karşı yürütülen protesto gösterileri ile ilgili olarak da Şentürk, “Su ve Vicdan Nöbeti filan, herkes herşeyi yapma hakkına sahiptir. 400 gün mü ne beklediler… İstediği kadar beklesin. Herkesin gösteri hakkına benim saygım var. Bunlara farklı anlamlar yüklemem. Dediğim gibi biz sabırlı insanlarız. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. Üç-beş ay daha bekleriz” şeklinde konuşmuştu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yaptığı açıklamada, şirketin Kaz Dağları Kirazlı bölgesindeki ruhsat hukukunun sona erdiği belirtilerek, şirkete “kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçme” çağrısı yapıldı. Açıklamada, Kirazlı’daki altın madeni için Şentürk’ün “Biz 30 yıldır orayı açmak için bekliyoruz” ve “Cevherin 60 yıllık hakkı bizde” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Şirketin bu pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınıyoruz” denildi.

Alamos Gold’un 2009’da aldığı ve 13 Ekim 2009’da başlayan ruhsat hukukunun 13 Ekim 2019’da bittiği hatırlatılarak, “Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz’ söylemi doğru değildir. Maden Kanunu’nun 24. Maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı-temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir” ifadesi kullanıldı.

“Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı orman izinlerini iptal edilmiştir. Alan artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesindedir” denilen açıklamada, iş makinelerini tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verildiği belirtildi.

Açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ruhsatın iptal edildiğini kamuoyuna açıklama, Tarım ve Orman Bakanlığına da Kirazlı’yı acilen rehabilite etme çağrısı yapıldı.

Kaynak: Deutsche Welle

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz