15.9 C
Malta
Cuma, Mayıs 10, 2024
spot_img
spot_img

Kara Para Aklama ile Mücadelede FIAU’nun Cezaları Yasa Dışı Mı?

Malta’da kara para aklamayı önleme ile görevli kurum olan Finansal Bilgi Analiz Birimi (FIAU) tarafından verilen para cezaları, “tamamen hukuksuz” olarak nitelendirildi. Bir hakim, birimin uyguladığı para cezalarının yasal güvence sağlamadığını ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirtti.

Yargıç Toni Abela, FIAU’nun uyguladığı “idari para cezalarının” aslında cezalandırıcı nitelikte olduğunu ve bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı.

Hakim, kararında “Bu cezaların tamamen hukuksuz olduğu aşikardır, çünkü herhangi bir yasa tarafından yaptırımı yoktur ve yasa herkes için geçerlidir” dedi.

Bu, FIAU’ya karşı verilen dokuzuncu olumsuz karar. Yargıç Abela, çevrimiçi kumar şirketi Online Amusement Solution Limited’ın dosyasında karar verdi. Şirket, 2019’da yapılan denetim sonrasında kara para aklama önleme kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 387.000€ ceza ödemeye mahkum edilmişti.

Şirket, temel haklarının ihlal edildiğini iddia ederek mahkemeye başvuru yaptı. Mahkeme, FIAU tarafından verilen cezayı iptal etmekle kalmadı, birime şirkete 20.000€ tazminat ödeme emri verdi.

Mahkeme, FIAU’nun para cezası uygulamasının bireylerin suçlu bulunmadan cezalandırılmasını engelleme ve adil yargılanma hakkı gibi temel hakları ihlal ettiğini tespit etti.

Yargıç Abela, “Mahkeme, FIAU’nun bu cezaların caydırıcı olmadığını nasıl iddia edebileceğini anlayamıyor” dedi. Hakimin bahsettiği FIAU iç belgesi, “Cezanın caydırıcı olması ve uyumsuzluğa karşı caydırıcı rol oynaması” gerektiğini ifade ediyor.

Mahkeme, verilen cezanın şirketin faaliyetlerini sonlandırmaya zorlayacak kadar ağır olabileceğini belirtti. Yargıç, yalnızca gerekli yasal güvenceleri sağlayan kurumlar tarafından caydırıcı para cezası verilebileceğini vurguladı.

Mahkeme ayrıca, FIAU’nun para cezası hesaplamasında kullandığı yaptırım politikasını “karmaşık, şeffaf olmayan ve anlaşılmaz” olarak nitelendirdi.

FIAU daha önce de “savcı, hakim, jüri ve cellat” gibi tek başına hareket ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Maliye Bakanı Clyde Caruana’nın parlamentoya sunduğu verilere göre, FIAU’ya açılmış 20’den fazla dava bulunmaktadır. Bu davalar, birimin şirketlerin anayasal haklarını ihlal ettiği iddialarına dayanmaktadır.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz