17.9 C
Malta
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img
spot_img

Kadınlara Yönelik Şiddet Gerçekleri Göz Ardı Edilmesin: Cinsiyet Farklılıklarını Tanımak Ayrımcılık Değil, Eşitliktir

Ulusal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu (NCPE), Cuma günü yaptığı açıklamada, hizmet sunumunda herkese aynı şekilde davranmanın, bireylerin cinsiyetlerinden dolayı karşılaştıkları zorlukları görmezden gelmenin ayrımcılığı önlemek yerine eşitsizlikleri pekiştirdiğini belirtti.

Komisyon açıklamasında, “Kadınların ve kız çocuklarının cinsiyetleri nedeniyle yaşadıkları zorlukları hafifletmeye yönelik hizmet sunumu, köklü toplumsal eşitsizlikleri ortadan kaldırmayacaktır. Ancak, kadınların günlük yaşamlarını iyileştirmek için yine de memnuniyetle karşılanacak bir adımdır. Bu yaşamlar çoğu zaman cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddet deneyimleriyle sekteye uğramaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada herhangi spesifik bir olaya atıfta bulunulmasa da, taksi hizmeti şirketi eCabs yakın zamanda kadın sürücülere destek vermeyi ve yolcu güvenliğini artırmayı hedefleyen, kadınlar tarafından kadınlar için işletilen yeni bir araç tipi kategorisi duyurdu. Bu hizmet hem övgü hem de eleştiri aldı.

Açıklamada, “Cinsiyete dayalı şiddetin varlığı ve bu durumla karşılaşılan deneyimler bu farklılığın açık bir örneğidir. Her ne kadar hem kadınlar hem de erkekler cinsiyete dayalı şiddet yaşayabilseler de, kadınlar hem özel hem de kamusal alanda bu şiddete maruz kalma riskine çok daha fazla sahiptir.” denildi.

NCPE, kadınların ve kız çocuklarının günlük hayatlarında “cinsiyetçi mikro saldırganlıklar, hoş olmayan cinsel yorumlar ve diğer cinsel taciz biçimleri” ile karşılaşmasının yaygın olduğunu belirtti. Ayrıca, kadınlar genellikle taciz ve tecavüz gibi şiddet olaylarının da ana mağdurlarıdır. Bu durum, toplumda erkeklerin kadınlardan daha fazla güce sahip olmasının bir sonucudur. Eşitsizlik içinde yapısal konumda bulunan toplumsal gruplar ayrımcılık ve şiddete daha fazla maruz kalmaktadır.

Dahası, kadınlara yönelik şiddetin toplumsal gerçekliği, kadınların ve kız çocuklarının mekân algısını ve güvenlik hissini önemli ölçüde etkilemektedir.

Komisyon son olarak, “Bu toplumsal gerçekliği tanımak, tüm erkeklerin saldırgan olduğu anlamına gelmez. Aslında, erkeklerin çoğu saldırgan değildir. Ancak, kadınlar ve kız çocukları için daha güvenli alanlar yaratmayı amaçlayan bir hizmet sunumu, yalnızca kadınların ve kız çocuklarının, özellikle de bu tür şiddet deneyimlerini yaşamışlarsa, belirli durumlarda erkeklerle kendilerini daha az güvende hissetme eğiliminde oldukları yadsınamaz toplumsal gerçeği dikkate almaktan ibarettir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz